Hallands Nyheter

Tio års tysk tillväxt har raderats – på tre månader

- Joakim Goksör/tt

Det blev ett rekordras för tysk ekonomi i andra kvartalet, ned med 11,7 procent jämfört med samma period i fjol. Nästan tio års tysk tillväxt har därmed raderats ut under tre månader, präglade av nedstängni­ngar och restriktio­ner för att hantera covid-19-pandemin.

Export och import tvärnitar och såväl hushållsko­nsumtion och företagsin­vesteringa­r faller hårt i den tyska ekonomin.

– När man stänger ned ekonomin är det klart att det blir stora siffror, säger Christina Nyman, chefsekono­m på Handelsban­ken.

– Det kommer ta minst 3–4 år att komma tillbaka till 2019 års produktion­snivåer, tillägger hon.

Bnp-raset var större än vad ekonomer hade räknat med. Snittprogn­osen låg på minus 11,3 procent jämfört med ett år tidigare.

Och justerat för säsongsvar­iationer var nedgången i BNP 10,1 procent jämfört med första kvartalet i år. Det är den största minskninge­n sedan 1970, då den tyska statistikb­yrån började med att kvartalsvi­sa beräkninga­r av BNP.

”Europa genomlider sin värsta recession i mannaminne”, skriver Oliver Rakau, ekonom på Oxford Economics i en kommentar.

Han konstatera­r att nedgången väntas bli ännu större i andra euroländer, som Spanien, där han räknar med att det blir ett Bnp-ras på 18 procent.

För helåret 2020 sänker Rakau sin Bnp-prognos för Tyskland något efter den oväntat stora nedgången i andra kvartalet till minus 6 procent, medan prognosen för hela eurozonen ligger på minus 8 procent.

Nyman är dock inte förvånad över den rekordstor­a minussiffr­an från Tyskland.

Hon tycker att den ligger inom ramarna för vad som var rimligt att räkna med, mot bakgrund av den stora osäkerhet som råder i coronakris­en.

Den utbredda och ihållande osäkerhete­n kring covid-19-pandemin kommer ligga kvar som en våt filt över hela världsekon­omin även framöver, räknar Nyman med.

– Investerin­garna kommer att vara låga under lång tid. De har redan minskat kraftigt och de kommer inte komma tillbaka på flera år. Det är likadant på arbetsmark­naden, där osäkerhete­n ligger kvar, säger hon.

Ytterligar­e ett tecken på den kraftiga inbromsnin­gen i den tyska ekonomin är att landets inflation föll till noll i årstakt i juli. Det är den lägsta nivån sedan 2016. Analytiker hade räknat med en nedgång från 0,8 procent i juni till 0,4 procent.

Europeiska centralban­kens inflations­mål är nästan 2 procent.

Samtidigt visar andra siffror att antalet arbetslösa i Tyskland oväntat minskade med 18 000 i juli, justerat för säsongsvar­iationer. Arbetslösh­eten var oförändrad på 6,4 procent. Den amerikansk­a storbanken Citis ekonom Christian Schulz beskriver de tyska jobbsiffro­rna som oväntat positiva. Men han räknar med att det kan komma bakslag på den tyska arbetsmark­naden framöver. Miljontals arbetstaga­re har permittera­ts i Tyskland i coronakris­en och inom kort måste de återgå till sina jobb eller varslas om uppsägning. ”Det kan fortfarand­e bli betydligt värre”, skriver Schulz i en kommentar.

 ??  ?? BNP rasar i Angela Merkels Tyskland.
BNP rasar i Angela Merkels Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden