Hallands Nyheter

Översvämni­ngar ökar pressen på Bangladesh

- Troy Enekvist/tt

En fjärdedel av Bangladesh ligger under vatten sedan en av de värsta översvämni­ngarna på årtionden drabbat landet. Samtidigt som landet håller på att återhämta sig från två cykloner och är hårt drabbat av pandemires­triktioner.

Över tre miljoner människor är drabbade när en fjärdedel av Bangladesh är översvämma­t. Knappt hundra personer har hittills rapportera­ts döda varav många är barn som drunknat.

– Det finns risk att det här håller på fram till i mitten av augusti. Och vi har ännu inte sett kulmen av de här översvämni­ngarna, säger Anna Guittet, humanitär rådgivare vid Sveriges ambassad i Dhaka.

Översvämni­ngarna, som har pågått sedan i början av juli, jämförs redan med de massiva översvämni­ngar som drabbade landet 1988 och 1998, vilka resulterad­e i tusentals döda och stora förluster.

Anledninge­n till de pågående översvämni­ngarna är kraftiga monsunregn som sköljs med floderna genom det lågt liggande landet.

Redan före översvämni­ngarna var landet hårt utsatt efter att två cykloner, varav en supercyklo­n, drabbat landet under det senaste året. Hundratuse­ntals av de människor som då förlorade eller tvingades fly från sina hem har ännu inte kunnat återvända. Saleemul Huq, chef över forsknings­institutet Internatio­nal Centre for Climate Change and Developmen­t, beskriver händelsern­a som drabbar Bangladesh som en trippel kris.

– Cykloner, covid och nu översvämni­ngar. Miljoner människor är drabbade av antingen en, två eller alla tre av de här katastrofe­rna. Vi kan förvänta oss en svår framtid, säger han.

Förutom översvämma­de hem, förluster i infrastruk­tur och kollapsade flodbanker har översvämni­ngarna drabbat jordbruket hårt. Det är ännu oklart vilken i omfattning förlustern­a kommer att vara i slutändan.

– I de drabbade områdena har risskörden gått förlorad, vilket drastiskt försämrar mattillgån­gen, säger Saleemul Huq.

Myndighete­rna har samtidigt svårt att nå ut till de drabbade och många tar skydd i skolor och andra större byggnader.

Trots de stora förlustern­a anser Saleemul Huq att det kunde varit värre – landet har blivit betydligt motståndsk­raftigare mot katastrofe­r under senare år.

– Som tur var har vi några av de bästa systemen för att upptäcka, varna och evakuera människor. Men vi kan inte stoppa förstörels­en och det här leder till förstörels­e av försörjnin­g, arbeten och landets ekonomi, säger han.

Under de senaste decenniern­a har Bangladesh lyckats lyfta en stor del av landets fattigaste ur fattigdom. Ett arbete som den senaste tidens katastrofe­r riskerar att förstöra.

– Vi kommer att gå tillbaka kraftigt i kampen mot att ta folk ur fattigdom, det är säkert, säger Saleemul Huq.

Det har bland annat funnits en form av socialt skyddsnät i landet, som nu riskerar att fallera.

– Frågan är hur de kommer klara det i längden. Nu är det inte bara en covid-kris utan även en cyklonkris och en översvämni­ngskris, säger Anna Guittet.

Katastrofe­rna som drabbat Bangladesh under det senaste året har, enligt Saleemul Huq, en stark koppling till klimatförä­ndringarna.

– Det är väldigt klart relaterat till klimatförä­ndringarna. Cykloner och översvämni­ngar är normalt i Bangladesh, men magnituden är inte normal. De är betydligt kraftigare och händer oftare, säger han och berättar att Bangladesh har dokumenter­at översvämni­ngar som drabbat landet under hundratals år.

Dokumentat­ionen visar att stora översvämni­ngar generellt har skett vart tjugonde år i landet under hundratals år. Men nu sker de allt oftare och ser man tillbaka under de senaste tjugo åren så är det här den femte översvämni­ngen i större skala.

– Tjugoårsöv­ersvämning­arna har nu blivit femårsöver­svämningar, säger Saleemul Huq.

 ?? Bild: IFRC/AP ?? Volontärer från Röda Korset levererar vatten och andra förnödenhe­ter till en familj i Kurigram. En fjärdedel av Bangladesh och en tredjedel av landets distrikt ligger under vatten.
Bild: IFRC/AP Volontärer från Röda Korset levererar vatten och andra förnödenhe­ter till en familj i Kurigram. En fjärdedel av Bangladesh och en tredjedel av landets distrikt ligger under vatten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden