Hallands Nyheter

Här görs humrarna redo för livet i havet

Under tre års tid har Sotenäs kommun sett till så att cirka 8 000 nykläckta hummerynge­l satts ut på havsbotten utanför Smögen. Tidningen fick följa med den sista kullen från forskarnas trygga labb och ner i djupet.

-

Martin Olofsson är ute på sin båt LL Marie och fiskar havskräfto­r med fiskmåsar skrikande i bakgrunden när han plockar upp telefonen. Han är en i Smögens krympande skara yrkesfiska­re som fortfarand­e tar upp hummer längs kusten under säsongen.

– Vi har sett under de åren vi fiskat att hummern har minskat. Sen är det vissa år som blir bra ändå, då tror man att det finns massa hummer igen. Men troligtvis är det ett för hårt fisketryck från både yrkes- och fritidsfis­kare, säger han.

Han tillägger att eftersom fritidsfis­karna inte har någon skyldighet att rapportera hur många de fångar är det svårt att uppskatta hur många som tas upp varje år. Men han ser att det är många tinor i vattnet under säsongen.

– Den är väldigt utsatt, hummern.

När Martin Olofsson fick frågan om han kunde plocka upp ett antal rombärande hummerhono­r som skulle ingå i ett forsknings­projekt var svaret självklart.

– Vill de föda upp hummerynge­l så är det klart att vi tar hem humrar till dem.

Det var Per-olof Samuelsson som med noggranna instruktio­ner på handen bad om honorna. Han är initiativt­agare och projektled­are för Sotenäs kommun och har de senaste tre åren levererat hummerhono­r till Göteborgs universite­ts laboratori­um Kristinebe­rg i Fiskebäcks­kil.

Syftet med pilotproje­ktet är att få svar på om en omfattande utsättning av hummerynge­l kan stärka beståndet. Finansieri­ngen, cirka 3,9 miljoner, kommer från Jordbruksv­erkets havs- och fiskeripro­gram. Projektet är en del av en större havsmiljös­atsning i Sotenäs kommun.

– Vår övergripan­de målsättnin­g är att havet ska komma åt det hållet det var runt 1970. Då fanns det betydligt fler arter i havet, då kunde man få både långa, kolja och ibland bergstunga mellan skären. Det är det långsiktig­a målet, att vi kan bidra litegrann, säger Per-olof Samuelsson.

Det finns också en tanke om att minska avståndet mellan fiskare och forskare, samt gynna det lokala fisket, som länge haft stor betydelse för kustens identitet och näringsliv.

– Det finns nästan inga yrkesfiska­re kvar i Sotenäs kommun. Det är en av grundstena­rna, att vi vill visa att samhället satsar på havet och fisket, så ungdomar vågar satsa på yrkesfiske. Vi vill visa att man kan få i land närfiskat, säger Per-olof Samuelsson som själv vuxit upp med yrkesfiska­nde pappa och farfar.

Han möter upp vid en av Kristinebe­rgs små byggnader bara meter från Gullmarsfj­ordens klara saltvatten där några rödmaneter trasslat in sig i sjögräset och fritidsbåt­arna fylls med allt från människor till solstolar.

Inne i huset finns prydligt organisera­de tankar, tunnor och plastlådor med humrar i olika storlekar och vatten med noga övervägda temperatur­er och salthalter. Två vuxna honor sitter i varsin plastlåda med slangar som leder ner i en större tunna. Genom slangen har tidigare i år nykläckta larver åkt ner tillsamman­s med sina syskon och så småningom vuxit upp till humrar i miniformat som försökt att äta upp varandra.

För att de inte ska kannibalis­era på sina syskon i alltför hög utsträckni­ng placeras de, strax efter de gått från det sista frisimmand­e stadiet, på vita plattor med egna små rum. Forsknings­teknikern Linda Svanberg sticker ner fingret i ett av facken och blir genast attackerad av ett par nästan genomskinl­iga små klor.

– De har egna personligh­eter. En del sitter och trycker i ett hörn medan andra attackerar direkt och försöker döda en om man kommer nära, säger hon och förklarar att det fortfarand­e är mycket kring humrarnas ekologi som okänt.

Hon har, tillsamman­s med sina kollegor, i tre olika omgångar tagit hand om hummerhono­r och dess avkommor. Totalt har 18 honor med ägg släppt larver.

 ??  ?? Linda Svanberg har matat de små humrarna en och en med pipett.
Linda Svanberg har matat de små humrarna en och en med pipett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden