Hallands Nyheter

Fakta: Hummerfisk­e

- Källa: Havs- och vattenmynd­igheten Annelie Moran annelie.moran@gp.se

Hummer får enbart fiskas med tinor med två flyktöppni­ngar på minst 60 millimeter.

Fritidsfis­kare får ha ute sex tinor i taget, yrkesfiska­re högst 40 tinor.

Hummern måste vara minst 9 centimeter lång mellan ögonhålans bakkant och huvudsköld­ens bakkant för att vara lovlig. Hummer med yttre rom måste släppas.

Det är enbart yrkesfiska­rna som Havs- och vattenmynd­igheten kan kräva ska rapportera in sin fångst enligt fiskeföror­dningen.

Fritidsfis­kare får inte sälja fångst från havet, men måste följa vissa regler. Mer detaljer finns på Havsoch vattenmynd­ighetens hemsida.

Fisketryck­et är högt och bestånden ”har förlorat stora delar av den tidigare produktivi­teten och är kvar på en historiskt låg nivå” enligt myndighete­n.

Hummersäso­ngen startar den 21 september i år och varar till slutet av november för fritidsfis­karna och slutet av december för yrkesfiska­rna.

• för att ta med dem ner i djupet.

De närmaste timmarna upprepar de andra av Smögendyka­rna proceduren. De försvinner snabbt under ytan och tar sikte på djup runt 17 meter och platser där det finns skrymslen där ynglen kan söka skydd för att inte omedelbart sluta sina dagar som fiskmat.

– Vi gick ner i helt fritt vatten till ungefär 20 meter där det var en kulle eller bergsplatå. Där ville vi inte släppa dem, för då har de ingenstans att gömma sig, så vi simmade ner till sandbotten intill där det är lite mer skal- och grusbotten, säger Annika Malmberg, en av dykarna som varit med och släppt ut yngel flera gånger under åren.

Men bara för att alla småhumrar nu är utsläppta på havsbotten för att kämpa för sin överlevnad på egen hand betyder det inte att de lämnas därhän. Om några år planeras en dna-spårning för att få svar på om utsättning­en av alla tusentals yngel har gett resultat.

Professorn och population­sgenetiker­n Carl André på Tjärnös marina laboratori­um, också från Göteborgs universite­t, är en av de som jobbar med spårningen. De håller nu på att ta fram ett antal kännetecke­n för att kunna identifier­a de humrar som kommer från familjerna som satts ut.

– Vi har gjort dna-analys på mammorna och ett antal syskon till de som släpps ut. Det är samma typ av analys som man gör på människor, som vid brottsbekä­mpning eller faderskapt­est. Men istället för att identifier­a pappan ska vi identifier­a syskon, säger Carl André.

Som en del av Sotenäs kommuns projekt planerar de att om ett antal år ta hjälp av de som lyckas få hummer i sina tinor.

– Vi kommer säkert att under säsongen be folk att klippa ett litet ben något från hummern och lämna in till oss, säger Carl André.

Planeringe­n pågår fortfarand­e, men han hoppas också att forskarna ska kunna göra egna provfiskni­ngar.

– Målet är att ta reda på hur effektiv en sådan här stödutsätt­ning är. Överlever de? säger Carl André.

Men det finns orosmoment kopplade till utplanteri­ngar i tusental. Som att de unga djuren vant sig vid en enklare tillvaro, blivit domesticer­ade, och därmed inte klarar sig lika väl eller inavel. Men risken för det förstnämnd­a är liten i det här fallet, förklarar Carl André, eftersom hummeryngl­en fortfarand­e är så små när de sätts ut. Och inte heller inavel oroar honom i dagsläget.

– Bestånden har minskat. Vi har ett bestånd i Skagerrak och Kattegatt. Men det finns inga tecken på att de är så små att de har problem med inavel. Det är fiskeridöd­ligheten som kontroller­ar beståndens storlek, säger han.

Carl André tillägger att de restriktio­ner som infördes 2018, då minimimått­en för tinornas flyktöppni­ngar ökades i Sverige, är bra för bestånden. Han får medhåll av fiskaren Martin Olofsson, som första året efter restriktio­nerna ändrades såg en halverad fångst, men förra året kunde se en viss återhämtni­ng. Kanske kommer några av forsknings­projektets syskon hamna i Martin Olofssons tinor om ett antal år.

– Det ska bli intressant att se om det är några av de här humrarna som överlevt, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden