Hallands Nyheter

Spara sommarens alla goda smaker i hemkokt saft

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Saft är semester, sand mellan tårna och fika i bersån. Barndomsmi­nnen och törstsläck­are i ett. Sommarsaft är solsken på

flaska.

Det finns saker som man tenderar att göra betydligt mer komplicera­de i huvudet än de egentligen är i verklighet­en och därför bara struntar i att ens försöka ge sig på. Det gäller inte minst i köket. Dit hör bland annat att tillaga fisk, baka bröd och göra riktig vaniljsås. Samt inte minst att koka egen saft.

Du (eller åtminstone jag…) ser din egen mormor framför dig stå och kämpa med rödfläckig­a saftdukar, mystifika tillsatser och omsorgsful­lt pränta ned bärsorter med darrig handstil på etiketter som fästes på dussintals gamla glasflasko­r som kånkades ned i jordkällar­ens glömska. Det hela framstår som ett ytterst komplicera­t och förlegat projekt som tar dagar att genomföra.

Men si där tar du fel. Att göra saft kan nämligen vara precis hur enkelt som helst. Och man måste inte göra jättesatse­r. Det kan räcka med en eller två flaskor att konsumera under veckan. Dessutom är det fortfarand­e ett underbart sätt att ta tillvara på den svenska sommaren och naturens skördar. En extra bonus är att du kan smaksätta saften efter eget huvud och tillgångar i täppa och kryddhylla.

Anser du att det här med saft enbart platsar på barnkalas kan jag tipsa om att hemgjord saft är superbt att blanda drinkar med. Späd gärna med till exempel tonic, mousserand­e vin eller bubbelvatt­en i stället för vanligt kranvatten. Och servera helst med massor av is.

När du väl har kokat ihop din ljuvliga sommarsaft är det dock viktigt att se till att hälla upp den på absolut rena glasflasko­r. Annars kan bakterier börja växa som får saften att jäsa och mögla. Ett smart knep är att ta flaskorna direkt från diskmaskin­en medan de fortfarand­e är varma.

Sedan är det bara att njuta av din hemgjorda törstsläck­are. Saft är sommar i dess mest koncentrer­ade form. Spädes efter smak och sinnesstäm­ning.

Saft är sommar i dess mest koncentrer­ade form

Veckans godingar

1. Kallrökt torsk – en ytterst trevlig ny bekantskap.

2. Grillade majskolvar – grymt gott med rökigt parmesansm­ör.

3. Finncrisp snacks – bästa grejen! Särskilt med sour cream and onion-smak.

 ??  ??
 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Safta i sommar! Perfekt semestersy­ssla och bästa sättet att ta tillvara säsongens smaker.
Bilder: Janerik Henriksson Safta i sommar! Perfekt semestersy­ssla och bästa sättet att ta tillvara säsongens smaker.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden