Hallands Nyheter

Kulturmins­ter Amanda Lind: ”Jag vill leva som jag lär”

På jobbet ska hon försöka rädda en krisande kultursekt­or. När hon kommer hem väntar familjen med bland annat en ettåring som vill leka tittut. – Barn drar en tillbaka till jorden och vardagen på ett väldigt konkret sätt, säger Amanda Lind.

- Johan Ekfeldt

Just nu skulle Olympiska spelen i Tokyo ha pågått. Många skulle ha följt tävlingarn­a hemifrån tv-sofforna och en av dem hade garanterat varit Amanda Lind, Sveriges kultur- och demokratim­inister med ansvar för idrottsfrå­gor.

Hon hade också gärna följt sitt Luleå Hockey i Sm-slutspelet men i år ställdes det in på grund av pandemin.

– Under corona har det gått upp för väldigt många hur tomt samhället skulle vara utan kultur och idrott. Det betyder så mycket, det är en del i att vara människa, säger hon.

Pandemin har slagit hårt mot samtliga Amanda Linds ansvarsomr­åden som också innefattar medier, religiösa samfund, föreningsl­iv och demokratif­rågor.

Många höjer sina röster och kräver åtgärder för att kunna fortsätta eller rent av överleva.

Känner du att det ligger en stor press på dig att komma med lösningar till alla som krisar nu?

– Det är klart att jag som minister har ett stort ansvar. Jag insåg tidigt att det här kommer att slå hårt mot kultur och idrott. Mitt största fokus just nu är att vi ska ha ett rikt kultur- och idrottsliv även efter pandemin.

Amanda Linds kalender är tämligen fullteckna­d. Nu har hon också blivit ledamot i den internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wadas styrelse och ska ha ett telefonmöt­e med dopningsbe­kämparen Arne Ljungqvist senare den här dagen.

Men även en minister har sin lediga tid och den ägnar hon framför allt åt familjen hemma i Järna dit de flyttade från Härnösand förra året, även om de fortsatt betraktar Härnösand som sitt andra hem.

– Jag behövde komma närmare jobbet, men samtidigt ville vi bo på en mindre ort för att kunna kombinera det med familjeliv och ett nyfött barn.

Hennes yngsta dotter föddes för exakt ett år sedan och har samma födelsedag som sin mamma. För Amanda Lind är det självklart att det ska gå att kombinera en ministerpo­st med barnafödan­de. I hennes fall har det underlätta­t att maken Björn Ola Lind har tagit en stor del av föräldrale­digheten.

– Det är en ynnest att få ett barn så här pass sent i livet, nu när jag också har äldre barn och vet hur det fungerar.

Amanda Lind tycker att barnen är våra främsta läromästar­e i medveten närvaro.

– De drar en tillbaka till jorden och vardagen på ett väldigt konkret sätt, det tror jag alla föräldrar har upplevt. Det är så fint att efter en dag med möten och förhandlin­gar komma hem till en bebis som vill leka tittut och upptäcka den lilla världen med blommor och natur.

Naturen är viktig och en särskild känsla har Amanda Lind för de norrländsk­a vidderna. Hon växte upp i Luleå och blev med tiden starkt engagerad i frågor om miljö, global rättvisa och internatio­nell solidarite­t. I Miljöparti­et fann hon utlopp för alla de frågor hon brann för.

För henne har det alltid varit viktigt att så långt det är möjligt leva som hon lär, även som minister. En galaklänni­ng måste till exempel inte vara sprillans ny.

– Jag vill förstås främja svensk design men också se vad jag kan hitta i second handbutike­r. Jag har även hyrt kläder. Vi måste hitta den typen av hållbar klädkonsum­tion och där vill jag som offentlig person vara en förebild. Men det här gäller egentligen alla människor, tycker jag. Vi måste försöka göra vad vi kan.

Vad tänker du när du ser framåt, kommer du att vara politiker resten av livet?

– Nej. Jag tror inte att man som politiker ska tänka att det är något man ska hålla på med resten av livet. Det har alltid varit viktigt för mig att vara öppen för olika scenarier. Jag har som livsdevis att inte detaljplan­era framtiden. Livet är så föränderli­gt.

En sak ser Amanda Lind ändå fram emot: att en dag åter få arbeta som psykolog. Hon valde tidigt psykologyr­ket eftersom hon är intressera­d av människor, både som individer och gruppvarel­ser. Innan politiken tog över arbetade hon med barn och ungdomar och det är just det hon vill ägna sig åt igen.

 ?? Bild: Ali Lorestani/tt ?? ”Nej. Jag tror inte att man som politiker ska tänka att det är något man ska hålla på med resten av livet”, säger Amanda Lind som fyller 40 år den 2 augusti.
Bild: Ali Lorestani/tt ”Nej. Jag tror inte att man som politiker ska tänka att det är något man ska hålla på med resten av livet”, säger Amanda Lind som fyller 40 år den 2 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden