Hallands Nyheter

Göteborg cupmästare – klart för Europaspel

- Jakob Lundberg/tt

Malmö FF var fem minuter från cuptiteln. Då snubblade Behrang Safari och bjöd IFK Göteborg på kvittering­en. I förlängnin­gen sköt Alexander Farnerud ”Blåvitt” till seger i svenska cupen – och kval till Europa League.

– Fantastisk­t stort att vinna en cupfinal mot Malmö FF, säger matchhjält­en till C More.

Vändningen på Gamla Ullevi kom när mycket lite i spelet talade för det. I 86:e och 94:e minuten gjorde

IFK Göteborg målen som för laget ut i Europa i höst.

– Jag är helt slut. Men vi vet att vi är starka i slutet av matcherna. Vi har en enorm lagmoral och ger aldrig upp. Det är fantastisk­t stort att vinna en cupfinal mot Malmö FF, säger segerskytt­en Alexander Farnerud till C More.

Ola Toivonen hade gett Malmö FF ledningen i första halvlek och IFK Göteborg hade knappt skapat en enda rejäl målchans.

Allt pekade på att MFF var på väg mot sin första cuptitel på 31 år när matchklock­an passerade 85 minuter.

Då snubblade Behrang Safari med bollen vid fötterna. Mattias Bjärsmyr snodde den och hittade fram till Patrik Karlsson Lagemyr som stod för ett klassavslu­t.

Så tvingade han

Och i början av första förlängnin­gskvarten vände Karlsson Lagemyr i Malmös straffområ­de, omringad av motståndar­e. Han lyckades vricka fram bollen till Alexander Farnerud. Inhopparen

matchen till förlängnin­g. hade ett tomt mål att placera in 2–1-bollen i.

Malmö FF:S tunga forcering på slutet var några gånger nära att resultera. Men IFK Göteborg kämpade, försvarade sig och blev belönade med att få lyfta Gustaf VI Adolfs pokal.

Redan 25 minuter in i cupfinalen hade två nybandager­ade Mff-spelare haltat upp på Gamla Ullevis läktare. Det var först Sören Rieks (smäll på höger vrist) och sedan Oscar Lewicki (muskelskad­a i vänster lår) som tvingades gå av.

Malmö FF såg farligare ut. Och

Ola Toivonen skickade in 1–0 efter Anders Christians­ens hörna.

I andra halvlek fortsatte Blåvitt med ganska mycket verkningsl­öst bollinneha­v. Malmö försvarade sig hyfsat bekvämt och såg giftigare ut när de kom i kontringar.

Men när Behrang Safari halkade vände allt.

Som svensk cupmästare går IFK Göteborg in i andra kvalomgång­en av Europa League den 17 september. Det behövs tre vinster för att ta sig in i Europa Leagues gruppspel. Årets komprimera­de kvalspel avgörs i enkelmöten.

Malmö FF och Hammarby, som kvalificer­at sig via fjolårets allsvenska, får en längre väg till Europa League.

De börjar sitt kvalspel redan i första kvalrundan den 27 augusti och måste alltså slå ut fyra lag för att avancera till huvudturne­ringen.

 ?? Bild: Michael Erichsen/bildbyrån ?? Robin Söder och hela IFK Göteborg jublade efter cupfinalvi­nsten i finalen mot MFF.
Bild: Michael Erichsen/bildbyrån Robin Söder och hela IFK Göteborg jublade efter cupfinalvi­nsten i finalen mot MFF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden