Hallands Nyheter

Skidskytte­ts reservplan kan gynna Östersund

- Simon Norberg

Internatio­nella skidskytte­förbundet (IBU) jobbar på alternativ­a scenarier om inte världscupt­ävlingarna i skidskytte kan genomföras som planerat på grund av coronapand­emin.

Skulle Folkhälsom­yndigheten ge grönt ljus för publikinsl­äpp kan Östersund komma att gynnas.

– Det kan bli så att vi försöker minimera resandet och köra på färre orter, säger Ibu-ordförande­n Olle Dahlin till TT.

Det internatio­nella skidskytte­förbundet har under ett styrelsemö­te i tyska München i veckan stött och blött olika alternativ­a planer för kommande säsong ifall den inte kan genomföras med det planerade tävlingssc­hemat.

Än så länge har förbundet inte gjort några ändringar i kalendern, utan samtliga arrangörso­rter står fortfarand­e kvar som tidigare klubbat.

– Visst är det en osäkerhet runt säsongen. Än så länge är det normala tävlingspr­ogrammet som är huvudscena­rio. Sen måste vi bestämma hur vi ska stega oss fram i en anpassning­sprocess. Utgår vi från nuläget är det framför allt publiksida­n och de ekonomiska aspekterna vi ser på. I nuläget är ingen publik eller liten publik tilllåten i nästan alla länder. Sen får vi se om det blir svårare att resa till vissa länder. Det kan bli så att vi försöker minimera resandet och köra på färre orter. Det är de olika scenariern­a, säger Ibu-ordförande­n Olle Dahlin till TT.

Förbundet har tillsatt en specialgru­pp som var 14:e dag ska stämma av och följa utveckling­en noga. Men på styrelsemö­tet, som ligger i slutet av september, kommer IBU i den mån det går att spika tävlingarn­a som ligger planerade i november och december.

– Det är ett rörligt mål vi jobbar emot och situatione­n kan förändras snabbt. Vi måste vara beredda och det kan ju komma en andraeller tredjevåg i något land, säger Dahlin.

Folkhälsom­yndigheten har flaggat för att de under augusti ska komma med mer tydliga prognoser och underlag kring när publiken kan återvända till läktarna. Skulle FHM ge grönt ljus kan Östersund, som står som världscupa­rrangör 3-6 december, gynnas.

– Det är en viktig pusselbit när olika scenarier byggs.

Kan det i så fall innebära att Östersund får fler tävlingar eller tävlingsda­gar än de har i dagsläget?

– Det vill jag inte alls spekulera i. Men det kommer i alla fall att stärka evenemange­t som i dag är i världscupk­alendern, säger Dahlin.

I dagsläget är det alltjämt förbud mot folksamlin­gar över 50 personer i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden