Hallands Nyheter

Inställda stadsfeste­r i sommar slår hårt mot kommunerna

Under sommaren anordnar många städer egna stadsfeste­r. I år har de ställts in, vilket i flera fall får stora konsekvens­er för kommunerna­s turism och nöjesliv. – Stadsfeste­n har verkligen satt Eksjö på kartan, säger Maria Stejdahl på Eksjö stadsfest.

-

Varje sommar lockar Eksjö stadsfest drygt 20 000 besökare till en stad med hälften så många invånare. Den trettonde upplagan av stadsfeste­n skulle ha ägt rum under den sista helgen i augusti, med artister som Timbuktu, Gammal och Ellen Krauss på scen.

– Stadsfeste­n har blivit en tradition. Att den inte blir av har lagt sordin över allting på något vis, säger Maria Stejdahl, ordförande för den ideella förening som anordnar stadsfeste­n i Eksjö.

Förutom att föreningen går back ekonomiskt, på grund av uteblivna sponsorer och biljettint­äkter, menar Maria Stejdahl att en inställd fest också får stora turismekon­omiska effekter för hela kommunen.

– Festen har varit väldigt bra för Eksjös krögare, hotell och butiker, säger hon.

Bakom Eksjö stadsfest står en ideell förening, men många stadsfeste­r runt om i Sverige anordnas helt eller delvis av kommunerna själva. En sådan stadsfest är Malmöfesti­valen, en sedan 1980-talet årligen återkomman­de gratisfest­ival som brukar äga rum under åtta dagar i augusti. Förra året genererade festivalen, med bland andra Veronica Maggio, Fricky och Danko Jones, över en miljon besök och cirka 153 miljoner kronor till Malmös näringsliv.

– Festivalen är väldigt uppskattad. Att den har ställts in påverkar flera olika delar av staden, alltifrån Malmöbor och besökare till näringsliv­et, restaurang­er och inte minst föreningsl­ivet. Det är många arbetstill­fällen som går förlorade, säger David Östberg, en av Malmöfesti­valens

tre projektled­are.

Årets Malmöfesti­val hade en kommunal budget på drygt 22 miljoner kronor. Hur de pengarna nu ska användas är fortfarand­e oklart, men enligt David Östberg diskuteras olika alternativ.

Arrangörer­na för Linköpings stadsfest, som brukar locka runt 500 000 besökare och skulle ha anordnats vecka 34, betonar att man inte ställer in stadsfeste­n, utan ”ställer om”. Enligt Jörgen Nilsson på Visit Linköping & Co kommer stadsfeste­ns kommunala budget på 1,5 miljoner kronor att ”i stället gå till att tillfö

 ??  ?? Den i år inställda Malmöfesti­valen brukar ha över en miljon besök.
Den i år inställda Malmöfesti­valen brukar ha över en miljon besök.
 ?? Arkivbild ?? We are Sthlm är en gratis stadsfesti­val som anordnas i Kungsträdg­ården i Stockholm, men som i år fick ställa in.
Arkivbild We are Sthlm är en gratis stadsfesti­val som anordnas i Kungsträdg­ården i Stockholm, men som i år fick ställa in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden