Hallands Nyheter

Xxl-crowe är rå och rubbad i galna thrillern ”Unhinged”

- Kristoffer Viita/tt

Thriller

Unhinged

Regi: Derrick Borte

I rollerna: Russell Crowe, Caren Pistorius, Jimmie Simpson med flera. Premiär: 31 juli

Speltid: 1 timme och 30 minuter Åldersgrän­s: 15 år

”Unhinged” målar upp ett samhälle där alla är på gränsen till nervsamman­brott. Då möter en mamma en ursinnig kvinnohata­re som terroriser­ar henne i trafiken.

Han fumlar med pillerburk­arna till sina smärtstill­ande och andas tungt. Kroppshydd­an är massiv. Han tar av sig vigselring­en, plockar upp hammaren och går in i huset där han mördar sin fru och hennes nya karl. Sedan bränner han ned hela huset.

Ändå är mannen (Russell Crowe) på fri fot när han någon dag senare flippar igen. Den här gången på den ensamståen­de mamman Rachel (Caren Pistorius), som precis har försovit sig och försöker skjutsa sin son till skolan.

Hon hamnar bakom en stor pickup och tutar vid ett rödljus. Mannen reagerar med att kräva en ursäkt. När han inte får den stjäl han Rachels telefon och använder kontaktlis­tan för att komma åt hennes familj. En intensiv jakt tar vid där en brötig Russell Crowe frustar sig framåt för att mörda kvinnor och barn.

Det faktum att Crowe har tagit sig an en roll som påminner om hans eget förflutna av att tappa kontrollen (som när han kastade en mobiltelef­on på en hotellanst­älld 2014) visar att han antingen har självdista­ns eller verkligen behövde pengarna. Det är i alla fall svårt att inte dra på mungiporna åt Crowes gränslösa raseri. Däremot borde det rent teoretiskt ha varit lättare för publiken att sympatise- ra med Rachel. Men hon är ständigt för dum för att ringa polisen, spara en registreri­ngsplåt och förstår inte hur ”hitta min iphone” funkar, trots att hon är i tidiga 30-årsåldern.

Ännu svårare är det att fatta hur polisen inte kan hitta Crowes gärningsma­n, trots att han alltid dyker upp på platser där Rachel larmat om att hennes nära och kära befinner sig.

”Unhinged” är som en B-variant av framlidne Joel Schumacher­s ”Falling down” från 1993. Där spelade

Michael Douglas ingenjören William Foster, alias D-fens, som på väg hem till sin ex-fru och dotter löpte amok i Los Angeles med en väska full av automatvap­en. Samtidigt kommentera­de han USA:S fattigdom, kriminalit­et och kommersial­ism.

Publiken kunde sympatiser­a med D-fens. Att inte få beställa frukost fem minuter efter utsatt tid kan få vem som helst att greppa efter en uzi. Det är inte lika lätt att förstå var Russell Crowes ohämmade utbrott kommer ifrån.

Han spelar ett kvinnohata­nde monster som har blivit extra galen av vår knasiga samtid. ”Ilska i trafiken ökar”, ”sociala medier gör folk stressade” och ”de som inte tillhör de rika och vackra kommer snart att bli ursinniga”, förklarar olika nyhetsklip­p för oss. Det är minst sagt bristfälli­gt berättande, men vilken film behöver samhällskr­itik när den har en Russell Crowe i storlek XXL uppskruvad till 110?

 ?? Pressbild ?? russell Crowe är tillbaka. dubbelt så stor och med ett jävla humör. Hans namnlöse rollperson vill mörda en ung mamma för att hon tutat på honom i trafiken.
Pressbild russell Crowe är tillbaka. dubbelt så stor och med ett jävla humör. Hans namnlöse rollperson vill mörda en ung mamma för att hon tutat på honom i trafiken.
 ?? Pressbild ?? rachel (Caren Pistorius) tutade på fel gubbe i trafiken, nu måste hon fly för livet i ”unhinged”.
Pressbild rachel (Caren Pistorius) tutade på fel gubbe i trafiken, nu måste hon fly för livet i ”unhinged”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden