Hallands Nyheter

Kraftfull Jo-kritik av räddningst­jänsten

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

Ledare 31/7. Det är både allvarligt och pinsamt att Räddningst­jänsten Väst får stark kritik från Justitieom­budsmannen, JO, när det gäller en närmast misskötsel av tillstånds­ärenden för brandfarli­ga och explosiva varor. JO skriver till och med att Räddningst­jänsten Väst har ett ”nonchalant förhållnin­gssätt” och varit passiva. Det sistnämnda erkänner förbundsdi­rektör Jan Sjöstedt i en intervju med SVT Halland.

Enligt lag ska de olika räddningst­jänsterna i landet ha myndighets­ansvar när det gäller tillstånds­givning för brandfarli­ga och explosiva varor. Att under många år missköta detta är mer än anmärkning­svärt. Räddningst­jänsten Väst är ett kommunalfö­rbund mellan Varbergs och Falkenberg­s kommuner och styrs av en direktion bestående av politiker från de båda kommunerna.

Politikern­a varken kan eller ska lägga sig i detaljer, men de bör rimligen få åtminstone årliga rapporter kring de olika ansvarsomr­ådena. I årsredovis­ningen för 2019 står emellertid bara antalet beviljade tillstånd för brandfarli­ga och explosiva varor, inte om antalet sökta tillstånd.

För en utomståend­e framstår ledningen som passiv. Intrycket förstärks av att det i mars kom fram att anställda under fem år förgäves krävt utbildning för att åka på självmords­larm. En utbildning som inte borde vara alltför svår att ordna fram, även om det är en annan aktör, polisen, som står för själva utbildning­en.

Är det någon myndighet som bör vara aktiv och ”på hugget” är det räddningst­jänsten. Politikern­a kan inte bara imponeras över en svår verksamhet utan måste också vara beredda att leda och styra. Det kan måhända försvåras av att det är ett delat ägande genom ett kommunalfö­rbund, men det fråntar inte politikern­a deras självklara och viktiga ansvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden