Hallands Nyheter

Region Halland bör ansluta sig till Smslivrädd­are

- Carita Boulwén Gruppledar­e SD Region Halland

För varje minut som går efter ett hjärtstopp utan att något görs minskar chansen att överleva med 10 procent. Om hjärtlungr­äddning påbörjas inom en minut och hjärtstart­are sätts in inom fem minuter, så skulle mellan 50 och 75 procent av de drabbade kunna räddas till livet. Men tiden från larm till 112 och till ambulansen kommer är i de flesta fall för lång.

De senaste 10 åren har antalet registrera­de hjärtstart­are i Halland ökat markant, vilket är mycket glädjande. Men för att de som drabbas av plötsligt hjärtstopp ska få snabb hjälp krävs att invånarna i Halland vet var hjärtstart­are finns och att de faktiskt får vetskap om det är ett misstänkt hjärtstopp i närheten. Ju snabbare en hjärtstart­are kommer till den nödställde desto större chans att rädda dens liv.

Det finns ett hjärtstart­arregister, ett nationellt register för de hjärtstart­are som finns tillgängli­ga utanför sjukhus i Sverige, där man kan söka efter närmaste hjärtstart­are.

Så finns även en app, Smslivrädd­are, ett system som larmar till frivilliga livräddare vid misstänkt hjärtstopp. Appen använder sig av GPS för att positioner­a de frivilliga snabbt samt data från hjärtstart­arregistre­t för att finna närmaste hjärtstart­are.

Idag är det flera regioner som anslutit sig, bland annat Västra Götaland, Bleking och Stockholm. Vi i Sverigedem­okraterna har lämnat in en motion om att även Region Halland bör ansluta sig till Smslivrädd­are för att de som drabbas av hjärtstopp i Halland snabbt ska få hjälp för ökad chans till överlevnad.

 ?? Bild: Mons Brunius / TT ?? Hjärtstart­arregistre­t bör kompletter­as med livräddara­pp även i Halland, anser SD i Halland.
Bild: Mons Brunius / TT Hjärtstart­arregistre­t bör kompletter­as med livräddara­pp även i Halland, anser SD i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden