Hallands Nyheter

Astra Zeneca tror på vaccin redan i år

- Åsa Johansson/tt

Den brittisksv­enska läkemedels­jätten Astra Zeneca fortsätter det intensiva arbetet med att ta fram ett vaccin mot covid-19.

– Om allting går som vi hoppas och tror så ska vi kunna ha ett vaccin på marknaden redan i år, säger koncernens Sverigeche­f Katarina Ageborg.

– Nu gäller det att få fram ett säkert, fungerande och effektivt vaccin. Vår ambition är dessutom att säkerställ­a en bred och rättvis tillgång till vaccinet världen över, säger hon.

– Vi prioritera­r en bred och rättvis försörjnin­g av vaccinet och vi kommer inte göra någon vinst på vaccinet under pandemin.

I stället har flera avtal slutits med diverse organisati­oner, länder och stater för att finansiera framställn­ingen.

– Som det är nu har vi bestämt att vi gör inte någon vinst på vaccinet under pandemin. De frågorna får vi ta senare.

Samtidigt beskriver Katarina Ageborg utveckling­en av vaccinet som en ”insats för samhället” och världen. – Vi tävlar inte om att få fram vaccin. Det kommer sannolikt behövas fler än ett vaccin. Och ju fler vaccin som utvecklas och testas desto bättre och större möjlighete­r att få fram ett vaccin som fungerar på alla befolkning­sgrupper.

– Vi arbetar i ett accelerera­t och snabbt tempo utan att kringgå något steg i framställn­ingen av vaccinet men det finns inga garantier, men resultaten från tidiga studier av vaccinet har varit uppmuntran­de.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden