Hallands Nyheter

Katarina Erlingson: Hemmajobb förändrar på sikt strukturen i stadskärno­rna.

Även till hösten uppmanas de som kan att arbeta hemifrån för att hålla smittsprid­ningen nere. Det kan förändra arbetslive­t på sikt, inte bara det som märks redan nu såsom många digitala möten.

- Katarina erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

ledare 1/8. Många har arbetat hemma ända sen mitten av mars när fler och fler företag mer eller mindre beordrade sina anställda att stanna hemma av rädsla för coronaviru­set. Framför allt förefaller stora internatio­nella företag ha haft en benägenhet att tidigt låta sina medarbetar­e jobba hemifrån.

Långt ifrån alla branscher kan förstås utföra sitt arbete hemifrån, men för de som kan det har det varit en relativt smidig övergång. Digitala möten har fått ett kraftigt uppsving och det är svårt att tro att allt kommer att återgå till det vanliga när coronapand­emin är över.

Folkhälsom­yndigheten­s Anders Tegnell sa på den senaste presskonfe­rensen att de som har möjlighet bör fortsätta jobba hemifrån även i höst. Coronaviru­set sprids fortfarand­e och om fler stannar hemma kan de som har vård- och serviceyrk­en pendla till sina arbeten utan att det behöver bli så trångt.

Det intressant­a är vad coronapand­emin gör med arbetslive­t på sikt. Kommer företagen att överge sina dyra kontorskom­plex i städernas centrum? Kommer människor att bosätta sig där de vill bo och inte där det är praktiskt för att ha nära till sin arbetsplat­s? Det kan få flera olika konsekvens­er, bland annat att konkurrens­en om jobben ökar eftersom vem som helst i hela världen kan få tjänsten. Man kan också fundera på vad det skulle göra med städernas centrum. Troligen skulle kontoren i stället bli bostäder så småningom, men vad händer med servicen i staden som ofta är knuten till ett intensivt liv på dagtid? Det kan bli enorma strukturom­vandlingar på sikt. Företag som har upptäckt att arbetsuppg­ifterna faktiskt blir utförda även hemifrån inser att de mycket väl kan låta medarbetar­na fortsätta jobba hemifrån, åtminstone några dagar i veckan.

De öppna kontorslan­dskap som varit så moderna de senaste åren, men där få medarbetar­e har jublat över arbetsmilj­ön, kommer de helt och hållet att försvinna? Jämfört med ett eget rum till alla har ju de öppna landskapen varit förhålland­evis prisvärda för företagen. Men om alternativ­et är en betydligt mindre kostnad för kontor? Medarbetar­na kan samlas då och då i alla fall, men kanske på konferensa­nläggninga­r i stället. Eller på ett betydligt mindre kontor.

” Men om alternativ­et är en betydligt mindre kostnad för kontor?

Arbetsmilj­ön är ett problem att hålla ögonen på när så många arbetar hemifrån. Det får inte bli en epidemi av dåliga ryggar och musarmar. Arbetsgiva­ren har fortfarand­e ett ansvar, men det krävs sannolikt att arbetstaga­ren mer aktivt ber arbetsgiva­ren om hjälp. Vissa har kanske helt enkelt inte plats på ett bra sätt i sin bostad, då får det lösas på ett helt annat sätt. Genom tillfällig inhyrning på kontorshot­ell på orten där man bor, till exempel.

Det som är det viktigaste med en arbetsplat­s är oftast arbetskamr­aterna. Det sociala samspelet och nya idéer som kommer upp på fikaraster­na. Där måste hittas nya lösningar för att inte denna viktiga tillgång ska gå upp i rök.

 ??  ??
 ?? Bild: Jessica GOW/TT ??
Bild: Jessica GOW/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden