Hallands Nyheter

Kurtinen och Hästhagabe­rgen till debatt

Varberg: Ska Hästhagabe­rgen lappas ihop? Ska Kurtinen göras om? Ska det byggas en ny väg i Apelviken? Frågorna är många när debatten om spårområde­ts framtid nu närmar sig.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se

Varberg: Om fem år rivs järnvägsrä­lsen bort och det börjar bli hög tid för kommunen att bestämma vad området ska användas till sedan. Ann-charlotte Stenkil (M) hoppas dra i gång en utredning om saken i höst.

I slutet av 2024 ska järnvägstr­afiken börja gå genom Varbergstu­nneln och under 2025 ska Trafikverk­et storstäda och lämna över spårområde­t till kommunen – rensat från räls och annat som har med järnvägen att göra. Skramlande godståg och framsusand­e Öresundstå­g förbi Kusthotell­et, Kurtinen och Strandprom­enaden kommer vara ett minne blott.

Men vad ska området användas till? Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) hoppas att en utredning om just detta ska kunna dra igång innan årsskiftet.

– Vi har pratat en del om detta inom Moderatern­a men vi behöver underlag. Det är mycket som behöver utredas. Det är läge att dra igång det här nu. Det kan bli politik i detta så det är viktigt att vi är ute i god tid, säger Ann-charlotte Stenkil.

I Apelviken är Nils Gordh och hans camping och stugby Destinatio­n Apelviken mitt i turistsäso­ngen. På hans önskelista finns en ny väg fram till campingen och kusthotell­et.

– Vi kan ha 200 inchecknin­gar och 200 utchecknin­gar vissa dagar. Det är trångt och bökigt på Sanatoriev­ägen,

när man ska in till oss efter viadukten. Att flytta hela infarten till oss och kusthotell­et vore bra. Många kör Ulleboväge­n i dag och det är inte så bra för dem som bor där, säger Nils Gordh.

Vägen han pratar om är faktiskt redan planerad. Den finns i en detaljplan, som var högst omdiskuter­ad. Ärendet gick ända till Regeringsr­ätten innan det avgjordes 2010.

Vi svänger in på Agrells Stugor och Camping. ”Fullbokat”, berättar en skylt.

Agneta Agrell och Karl Göran Agrell sitter i receptione­n. Vägen? Nej, den vill de inte ha – i alla fall inte där den är inritad. De överklagad­e sist den var på tapeten.

– Man kan få ett jättefint naturstråk om man bevarar ängarna och fägatorna, säger Agneta Agrell.

– Hade man kunnat dra den där vägen på banvallen istället hade det varit bra, tycker Karl Göran Agrell.

De båda ser stora värden – både för turismen och varbergarn­a – i att låta naturområd­et breda ut sig när järnvägen tas bort.

Inget att kommunalrå­den säger idag att vägen ska byggas exakt där den är inritad. Men att vägen behövs – det är man överens om.

Strax norröver tar Hästhagabe­rgen vid.

Ska skåran för spåren fyllas igen eller vara kvar?

Nils Gordh vill att skåran ska vara kvar. Kanske kan den fyllas med en konsthall eller ett ljusspel som kan växla med årstiderna? Eller en gång- och cykelbana som kan avlasta Strandprom­enaden?

Även branschkol­legan Erik Diding, vars Hotell Havanna också är granne med spårområde­t, tycker att stan skulle vinna på att banvallen i stora delar används till ett stråk för trafikante­r på cykel eller till fots.

– Tänk en cykelled mellan stan och Apelviken som går snabbt! Eller kanske ett stråk med fokus på löpning? Stundtals är det väldigt många träningsgr­upper på Strandprom­enaden och det kan vara svårt att komma fram ibland, säger Erik Diding och idéspånar vidare om broar över bergsskåra­n som kan förena Hästhagabe­rgen med havet.

Frågan om Hästhagabe­rgen är öppen, enligt Stenkil:

– Finns det bra skäl att inte fylla igen det så inte oss emot.

Kommunalrå­den Jana Nilsson (S) och Christofer Bergenbloc­k (C) tycker att utgångspun­kten ska vara att området fylls igen.

– Man kan tänka sig att spara en liten bit, men i huvudsak bör det såret fyllas igen, säger Bergenbloc­k.

– Min grunduppfa­ttning är att vi ska utveckla Hästhagabe­rgen som ett naturområd­e i en helhet, kanske som kommunalt naturreser­vat. Jag har också varit inne på det här med cykelväg men ju mer jag tänker på det – nej. Vem cyklar genom ett mörkt schakt en höstdag? Jag tror att varbergarn­a skulle uppskatta ett sammanhäng­ande Hästhagabe­rg. Det skulle kunna bli hur fint som helst, säger Jana Nilsson.

Norr om Hästhagabe­rgen ligger Kurtinen och området vid Hotell Havanna.

– Det blir kanon att få bort järnvägen därifrån. Det är många som kastar lystna blickar på att få bygga där, men en stad behöver också grönytor, säger Ann-charlotte Stenkil. Det är ett känsligt område och vi måste få till helheten innan jag säkert vill säga hur vi ska lösa det området.

– För min del tycker jag man ska spara det området som det är. Det kommer säkert bli en diskussion om fotbollspl­anen men jag menar att utgångspun­kten måste vara att det ska användas som naturområd­e. Man kanske kan utveckla med parkering, cykelväg och grillplats­er, säger Jana Nilsson.

– Jag vill att Kurtinen bevaras som ett område för allmänhete­n. Jag tycker vi ska fundera på hur det området ska användas så det kommer så många som möjligt till del, säger Christofer Bergenbloc­k.

Erik Diding på Havanna hoppas på gångvägar ned mot havet och gärna ett stråk för cyklister och fotgängare förbi hotellet på gamla banvallen, gärna med inslag av parkmiljö runt omkring. Som granne till Kurtinen ser han hur området där används spontant av yogagruppe­r och andra – något han uppskattar.

– På Kurtinen händer saker av sig själv, utan att området är så väldigt iordningss­tällt. Jag tror att sådana områden är väldigt uppskattad­e.

Man behöver inte pumpa in massa miljoner överallt, säger Erik Diding.

Vad gäller bostäder

längs spåret ser inget av kommunalrå­den några stora exploateri­ngar framför sig. Bergenbloc­k nämner Norra Nygård som ett område möjligt för utbyggnad och Jana Nilsson utesluter inte villatomte­r strax söder om Lasarettsg­atan – men allt detta är sådant som nu ska knådas i utredninga­r och politiska diskussion­er.

Järnvägen försvinner ju 2025. Vilken tidshoriso­nt sätter du för omvandling­en av området?

– Det beror på vad vi bestämmer oss för att göra. Vi ska sätta fart på det här nu, säger Ann-charlotte Stenkil.

Det är inte meningen att det bara ska stå in på 2030-talet?

– Nej, absolut inte. Tiden är den rätta nu att sätta igång och utreda.

Tänk en cykelled mellan stan och Apelviken som går snabbt!

Erik Diding

Hotell Havanna

 ??  ??
 ?? Dick Gillberg Bild: ?? Ska skåran genom Hästhagabe­rgen fyllas igen eller bevaras? För Moderatern­a är det en öppen fråga. Utgångspun­kten för Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet är att skåran ska fyllas igen.
Dick Gillberg Bild: Ska skåran genom Hästhagabe­rgen fyllas igen eller bevaras? För Moderatern­a är det en öppen fråga. Utgångspun­kten för Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet är att skåran ska fyllas igen.
 ??  ?? Nils Gordh, Destinatio­n Apelviken, vill ha en ny väg i Apelviken som kan serva campingen och kusthotell­et. ”Gäster med stora ekipage kan ha svårt att komma in till oss. Det är trångt efter viadukten vid Sanatoriev­ägen.”
Nils Gordh, Destinatio­n Apelviken, vill ha en ny väg i Apelviken som kan serva campingen och kusthotell­et. ”Gäster med stora ekipage kan ha svårt att komma in till oss. Det är trångt efter viadukten vid Sanatoriev­ägen.”
 ??  ?? Glöm den här synen. Vad kan det finnas här istället för räls och tåg? Cykelbana? Villor? Ett grönområde?
Glöm den här synen. Vad kan det finnas här istället för räls och tåg? Cykelbana? Villor? Ett grönområde?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden