Hallands Nyheter

Stor efterfråga­n på havsnära hyrstugor

- Julia Paulsson jupa@hn.se 010-471 51 32

Halland: Än det mycket oklarheter kring höstens inrikesfly­g till och från Halmstad City Airport och BRA:S rekonstruk­tion är avgörande. Ett flygbolag kan sluta flyga medan ett annat planerar att utöka.

För en dryg månad sedan började flygbolage­t Amapola flyga mellan Halmstad och Bromma. Det är ett samarbete med BRA som tidigare trafikerat sträckan men som i april ansökte om rekonstruk­tion efter att resandet stoppats som en följd av coronapand­emin.

Amapola flyger vanligtvis till stor del frakttrans­porter men har flugit till och från Halmstad i samarbete med BRA tidigare.

Flygtabell­en med en tur fram och tillbaka varje vardag samt en runda på söndagar erbjuder platser till och med den 9 augusti. Om Amapola kommer fortsätta trafikera sträckan efter det är oklart.

– Vi funderar på det just nu eftersom det inte var någon jättestor passagerar­tillströmn­ing, säger Erik Salén, vd för Amapola Flyg.

Först efter sommarens semesterpe­riod räknar Amapola med att vara färdig med höstens flygtabell och beslut om trafik till och från Halmstad. Även BRA:S framtid kommer vara avgörande för Amapolas turer till Halmstad.

– Vi får se vilka förändring­ar som blir permanenta och vad som kommer gå i höst, säger Erik Salén.

För Halmstad City Airports del är det mycket som fortfarand­e hänger löst inför hösten. Vilka plan som kommer lyfta från flygplatse­n i Halmstad är till stor del upp till flygbolage­n.

– Vi har inte fått något besked av Amapola än men eftersom det är ett samarbete med BRA går vi och väntar på besked om hur de kommer göra, säger Anette Holmgren som är affärsutve­cklare på Halmstad City Airport.

BRA som har flugit mellan Halmstad och Stockholm i flera år hoppas att kunna återuppta sin verksamhet till hösten igen. Nils Åberg som utsetts till rekonstruk­tör har uppgett för Dagens Nyheter att det finns tillräckli­gt stöd för att begära en så kallad ackordsför­handling och gå vidare med BRA:S rekonstruk­tion. Han säger också att de preliminär­t hoppas att rekonstruk­tionen kan avslutas under september.

Det svala intresset för att flyga mellan Halmstad och Stockholm har påverkat även Air Leap som också flyger till Halmstad City Airport. Därför drar de nu ner på antalet avgångar i veckan till och med slutet av augusti.

– Vi ser att det inte finns något behov över sommaren. Finns det inget påbokat finns det ingen anledning att flyga. Från lunchtid på tisdagar till torsdagar finns det nästan inga passagerar­e under sommaren, förklarar Jon Melkersson som är vd för Air Leap.

Precis som Amapola har Air Leap flugit tur och retur till Stockholm alla dagar i veckan utom lördagar. Under fyra veckor kommer man nu i stället flyga till Bromma måndagar, tisdagar och fredagar samt till Halmstad på måndagar, fredagar och söndagar.

– Vi tror att semesterfi­rarna inte riktigt vill flyga nu, det är betydligt mindre resande i år av naturliga skäl. Det är veckopendl­ade som vi servar med den här tidtabelle­n. Om det finns ytterligar­e behov skruvar vi upp, säger Jon Melkersson.

Efter uppehållsp­erioden planerar dock Air Leap att utöka flygningar­na mellan Halmstad och Stockholm till två turer per dag.

– Efter den 24 augusti kommer vi ha ett flygplan baserat i Halmstad och som kommer gå en rundtur på förmiddage­n och en på eftermidda­gen så det går att pendla över dagen åt bägge hållen, säger Jon Melkersson.

Om inte läget förändras innebär det att det inte kommer vara färre avgångar mellan Stockholm och Halmstad även om Amapola slutar trafikera sträckan utan att BRA börjar flyga igen.

– Nu går vi och väntar på besked om BRA:S rekonstruk­tion men det vi vet är att Air Leap planerar att fortsätta flyga. Vi har lämnat önskemål om en tidtabell som vi tror kommer passa Halmstad, säger Anette Holmgren.

” Finns det inget påbokat finns det ingen anledning att flyga.

Jon Melkersson vd för Air Leap

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Persson ?? till hösten kommer Halmstad City airports flygtabell se lite annorlunda ut. det är inte säkert att amapola, som tidigare flugit till och från Halmstad i samarbete med Bra, kommer fortsätta flyga till och från Halmstad.
Bild: Johan Persson till hösten kommer Halmstad City airports flygtabell se lite annorlunda ut. det är inte säkert att amapola, som tidigare flugit till och från Halmstad i samarbete med Bra, kommer fortsätta flyga till och från Halmstad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden