Hallands Nyheter

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: Regnbågsfä­rgad frihet krävs

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Trots coronaviru­set är Stockholm Pride nu igång, om än i digital version. Arrangeman­get, som vanligtvis lockar hundratuse­ntals besökare får, likt övriga samhället, ställa om och tänka nytt. Hbtq-rörelsen i Sverige har gjort stora landvinnin­gar, och även om Försvarsma­ktens deltagande i eventet fått en del kritik är det tydligt att stödet för eventet är stor. Ute i världen är hbtq-personers situation dock svårare, och riskerar att försämras än mer på grund av coronapand­emin.

Tidigare under våren kom uppgifter från Uganda att coronaviru­set användes av polisen för att sätta dit hbtq-personer. Den ukrainsk-ortodoxa patriarken angav samkönade äktenskap som den största anledninge­n till virusets spridning. I Turkiet har den religiösa ledaren Ali Erbas sagt att homosexual­itet leder till virussjukd­omar och förfall, ett uttalande som har försvarats av president Erdogan.

Men även i Sverige påverkas hbtq-personers liv av virusets framfart.

På många håll i världen ses homosexual­itet och transsexua­litet fortfarand­e som syndigt, och när det letas syndabocka­r för att förklara pandemin blir hbtq-personer måltavlor. I Bibeln finns berättelse­n om Sodom och Gomorra, städer som gud ödelägger på grund av invånarnas sexuella lössläppth­et. Sexuell avvikelse har historiskt beskyllts för både samhällens förfall och epidemier.

Men även i Sverige påverkas hbtq-personers liv av virusets framfart. Att planerade operatione­r skjuts upp påverkar transperso­ner, vars könsbekräf­tande ingrepp försenas. Individer kommer att tvingas leva längre med det lidande som könsdysfor­i skapar. Den isolering och minskade möjlighete­r till möten som viruset innebär har såklart även drabbat hbtq-personer. För de som lever i mindre accepteran­de familjer är det andningshå­l som gayklubbar, gaybarer och hbtq-föreningsl­ivet innebär smärtsamt frånvarand­e under corona.

Pride är en viktig mötesplats för svenska hbtq-personer, så att Stockholm Pride valt att ställa om och göra eventet digitalt är glädjande. Frågorna om hbtq-personers rättighete­r, allra främst ute i världen, är mer brännande på grund av corona. Tanken är att eventet även i framtiden ska vara tillgängli­gt på distans, vilket ökar tillgängli­gheten för de som bor långt ifrån Stockholm. I Sverige lever hbtq-personer idag väldigt fritt. Förhoppnin­gsvis kan den regnbågsfä­rgade friheten i framtiden sprida sig till resten av världen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden