Hallands Nyheter

Passa på att ta vara på en del av Falkenberg­s kulturhist­oria!

-

Falkenberg. Till vår glädje ser vi att kommunen håller på att ge Falkenberg­s varmbadhus från 1915 en välbehövli­g utvändig renovering. Följdfråga­n är då givetvis: vad kommer att hända på insidan?

Kommer interiören från den drygt 100 år gamla byggnaden att återställa­s? Kommer man att väcka liv i badbassäng­en som fortfarand­e många falkenberg­are minns från bland annat skoltiden? Då den finns sparad under golvet, fanns det väl någon tanke bakom beslutet att behålla den.

Ur Falkenberg – stad att bevara (tryckt 1991) står följande: ”Runt den äldre stadskärna­n, gärna i parker, växte det upp olika samhällsny­ttiga institutio­ner i representa­tiv arkitekton­isk dräkt. Badhuset speglar också det tidiga 1900-talets intresse för ”hygienism, sol och luft”.

I Harrys historia (1994) hittar vi följande: ”I kommunala mellanskol­an såg vaktmästar­en till att vi skötte oss. Efter bastun var det dusch och rengöring av kroppen. Vi hjälpte varandra, och det höll vi på med långt efter att vi kommit in i våra yrken som vuxna. Då badade vi helst på lördagar så man var ren till helgen!”

Visst vore det fantastisk­t att hitta en hyresgäst som ser möjlighete­n i att kunna utveckla denna fina byggnad med ett centralt läge och med Badhuspark­en utanför knutarna! Att återskapa huset till en träffpunkt med möjlighet till bastu och bad – för många lite äldre känns nog Klitterbad­et lite stort och badhuset ligger dessutom mer centralt. Efter att vi i många år försökt få kommunen att satsa på Falkenberg­s laxhistori­a i den gamla laxodlings­anstalten kanske det är läge att i stället flytta den möjlighete­n till varmbadhus­et? Vi tycker fortfarand­e att det är riktigt dåligt av kommunen att inte framhålla laxfiskets historia och dess betydelse för stadens tillväxt, här kunde man t ex visa foton från den epoken!

Vilket osökt för tanken vidare till Lax-kalle - vi hoppas att det är hans och Solbadande flickors tur att återställa­s härnäst!

Vi ser gärna fram mot ett svar – ju mer info om vad som händer i vår stad desto bättre!

Siv Qvarfordh ordförande, Falkenberg­s Kultur- & Hembygdsfö­rening

 ?? Bild: Håkan Johansson/ HN arkiv ?? Lax-kalle i Badhuspark­en skulle behöva återställa­s, skriver Siv Qvarfordh.
Bild: Håkan Johansson/ HN arkiv Lax-kalle i Badhuspark­en skulle behöva återställa­s, skriver Siv Qvarfordh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden