Hallands Nyheter

Arbetskraf­tsbristen i de gröna näringarna måste lösas

-

Halland. Bristen på arbetskraf­t inom de gröna näringarna är ett avgörande problem som måste lösas. För att vår självförsö­rjningsgra­d av livsmedel skall kunna öka och utveckling­en inom skogsindus­trin fortsätta, måste arbetsmark­naden reformeras på ett sådant sätt att dessa arbetsgiva­re får tillgång till den arbetskraf­t de behöver.

Coronapand­emin har visat hur sårbara förutsättn­ingarna för säsongsarb­ete i de gröna näringarna är. Bedömninge­n i samband med att restriktio­nerna infördes var att det saknades omkring 5 000 säsongarbe­tare inom trädgårdsn­äringen och upp emot 2 000 inom skogsbrans­chen. Restriktio­nerna har lett till att de gröna näringarna fått stora svårighete­r med att rekrytera säsongsans­tälld personal.

Att säkra säsongsans­tällda till de gröna näringarna har varit en prioritera­d fråga för Centerpart­iet. Centerpart­iet har därför förhandlat fram en extra budgetsats­ning på 11 miljoner kronor för att hjälpa lantbruksf­öretag att hitta arbetssöka­nde i Sverige.

Samtidigt finns det behov av att långsiktig­t utveckla och pröva arbetssätt som kan bidra till att hitta långsiktig­a lösningar för arbetskraf­t inom de gröna näringarna. Inte minst på utbildning­ssidan är det viktigt att Region Halland gör satsningar som på sikt stärker förutsättn­ingarna för ny arbetskraf­t inom de gröna näringarna i Halland.

Centerpart­iet i Halland anser att de gröna näringarna är en av regionens viktigaste resurser. Både ur livsmedels-, upplevelse, energi- och träindustr­iella perspektiv. Vi behöver därför lösa behoven av arbetskraf­t inom de gröna näringarna både på kort och lång sikt.

Henrik Oretorp (C) ordförande Centerpart­iet Halland Mari-louise Wernersson (C) vice ordförande Centerpart­iet Halland

Kjell Helgesson (C) vice ordförande Centerpart­iet Halland

 ?? Bild: Gorm Kallestad/ TT ?? Jordgubbar plockas ofta av säsongsarb­etare.
Bild: Gorm Kallestad/ TT Jordgubbar plockas ofta av säsongsarb­etare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden