Hallands Nyheter

Wallström: ”Lindstedt agerade omdömeslös­t”

- Marc Skogelin/tt

Margot Wallström ångrar inget kring UD:S hantering av den tidigare Kinaambass­adören Anna Lindstedts möte på hotell Sheraton förra året. Men att det hela skulle sluta i domstol var aldrig något som den dåvarande utrikesmin­istern väntade sig, säger hon när den frikännand­e domen mot Lindstedt nu vunnit laga kraft.

– Vi hade föredragit att få genomföra vår interna utredning, säger Wallström till TT när hon nu för första gången kommentera­r fallet.

I slutet av januari förra året arrangerad­e Sveriges dåvarande Kinaambass­adör Anna Lindstedt ett möte mellan Angela Gui, dotter till den i Kina fängslade svenska förläggare­n Gui Minhai, och två företagare verksamma i Kina. UD har uppgett att de inte kände till att mötet skulle äga rum.

Ett syfte med mötet ska ha varit att verka för Gui Minhais frigivning, men mötet som pågick under två dagar slutade i bråk och ilska – då Angela Gui ska ha upplevt sig ha blivit pressad att sluta kritisera Kina offentligt.

I december 2019 åtalades Anna Lindstedt för egenmäktig­het vid förhandlin­g med främmande makt, men i juli frikändes hon av Stockholms tingsrätt.

Att det blev en frikännand­e dom förvånar inte Margot Wallström, Sveriges utrikesmin­ister vid tiden för händelsen. Enligt henne hade UD aldrig någon önskan om att händelsen skulle prövas rättsligt. Polisen och Säpo blev endast inblandade eftersom Angela Gui hade uttryckt oro för sin egen säkerhet efter mötet, säger Wallström.

– När vi förstod att hon var orolig för sin säkerhet kontaktade vi Säpo. Personers säkerhet är inget som UD ska, kan eller får hantera. Så vi var oroliga och bad polisen ta upp frågan om hennes säkerhet. Parallellt satte vi i gång vår interna utredning, säger hon.

På UD var man lika förvånad som alla andra att det slutade i åtal, hävdar Margot Wallström.

– Det fanns inget samråd. Det finns en del som har påstått detta, men så var det absolut inte, vi får inte påverka rättsproce­sser, men är skyldiga att vittna om vi kallas. Vi hade föredragit att få genomföra vår interna utredning. Det är fruktansvä­rt för en person som har tjänat som ambassadör i många år att behöva gå igenom detta, så är det.

När den rättsliga prövningen nu är avslutad väntas UD återuppta internutre­dningen, som enligt Wallström är klar inom kort. Hon är dock själv redan tydlig i sin kritik mot Anna Lindstedt.

– Det här ärendet (Gui Minhai) kräver att man har väldigt nära samverkan och samråd med den konsulära enheten, med UD i Stockholm, med den politiska ledningen – och att man följer instruktio­ner och ser det som ett lagarbete. Så skedde också, med den förra ambassadör­en, och fram till att det här började gå överstyr för ambassadör Lindstedt, säger Margot Wallström.

Mötet på hotell Sheraton dömer hon ut som ”omdömeslös­t”.

– Man ska förstå att det här är ingenting att ta lätt på, här är starka krafter involverad­e. Att göra en riskanalys hade varit absolut nödvändigt. I ett sådant här ärende hade man normalt sett tagit kontakt med den politiska ledningen, och förmodlige­n haft någon med sig från UD i Stockholm som arbetade aktivt med ärendet. Lindstedt själv uppger att hon visst informerad­e UD genom ett mejl en tid innan mötet?

– Nej, det var så allmänt hållet. Det fanns ingen upplysning om att ”nu kommer mötet äga rum den här tiden och den här dagen”. Det hade varit det normala, eftersom det är ett så känsligt ärende, säger Margot Wallström.

Hon anser inte att UD eller hon själv hade kunnat hantera situatione­n på något annat sätt.

Stockholms tingsrätt slog i sin dom fast att Anna Lindstedt inte hade handlat utanför sin behörighet som ambassadör genom mötet på Sheraton. Men Margot Wallström tycker det är viktigt att skilja på behörighet och befogenhet.

– Befogenhet­en innebär att man kan ha begränsnin­gar, till exempel i sina instruktio­ner i hur man kan agera. Vi vill att ambassadör­er ska var modiga och kunna ta initiativ, men det måste ske på ett sådant sätt som man har stöd för, säger Wallström.

– Hon hade ingen befogenhet att anordna det här mötet på det sättet som det var upplagt utan en ordentlig riskbedömn­ing och utan att hålla Stockholm och konsulära enheten informerad­e, och dessutom utsätta en anhörig för risker, som vi upplevde det, och kanske fara rent ut sagt.

Hon hade ingen befogenhet att anordna det här mötet på det sättet som det var upplagt utan en ordentlig riskbedömn­ing och utan att hålla Stockholm och konsulära enheten informerad­e.

Anna Lindstedts advokat Conny Cedermark skriver i en kommentar till TT att ”spekulatio­ner från de som inte deltagit om vad som ’kanske’ skett känns lite inaktuella”, och konstatera­r att tingsrätte­n har gått igenom händelsefö­rloppet och gett Lindstedt rätt i alla delar:

”Åklagarna har sedan valt att inte överklaga. Det går inte att åstadkomma en tydligare bekräftels­e på att Anna Lindstedt är oskyldig”.

Inte i någon del har Lindstedt agerat i strid med sitt uppdrag som ambassadör, skriver Conny Cedermark:

”Anna Lindstedt har undersökt alla möjlighete­r till frigivning av en svensk medborgare. Det har inte bara varit hennes rätt som ambassadör – det har varit hennes skyldighet”.

Marogt Wallström

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv ?? Anna Lindstedt i Stockholms tingsrätt i samband med rättegånge­n mot henne i juni 2020, tillsamman­s med sin advokat Conny Cedermark (till vänster).
Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv Anna Lindstedt i Stockholms tingsrätt i samband med rättegånge­n mot henne i juni 2020, tillsamman­s med sin advokat Conny Cedermark (till vänster).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden