Hallands Nyheter

Rusning efter sommarreso­r – till nästa år

- Åsa Johansson/tt

Charterbol­agen sätter återigen kurs mot varmare breddgrade­r. Bokningstr­ycket för resor i sommar är på uppgång – men efterfråga­n är en bråkdel av vad den brukar vara.

– Gällande nybokninga­r är det främst nästa sommar som gäller, säger Anna Hagberg, pressinfor­matör på Ving.

Efter flera långa månader på marken har charterbol­agen ett efter ett tagit sig upp i luften igen.

För några veckor sedan satte ett av Tui:s flygplan ned hjulen på landningsb­anan på Rhodos på första gången på länge. Och sedan utlandsres­orna sakta började komma igång har ett tydligt intresse från semesterfi­rare gjort sig till känna.

– De flyg som finns bokas fulla. Vi skulle ha behövt sätta in fler flyg – vi har underskatt­at efterfråga­n, säger Adam Györki, presschef på Tui Sverige.

Trots att det visserlige­n bokas på och de platser som finns tar slut, är utbudet i dagsläget endast omkring en tiondel av det normala.

I helgen startade Ving charterver­ksamhet igen. De första planen satte kursen mot Grekland, Spanien och Kroatien.

De närmast kommande flygningar­na är ”näst intill fullbokade”, enligt Anna Hagberg.

– Vi ser en stabil ökning av kunder som vill boka en resa. Sedan UD:S reserestri­ktioner lättades har andelen som söker efter en resa ökat ännu mer – kunderna är mer benägna att söka efter en resa nu än för en månad sedan, fortsätter Anna Hagberg.

Samtidigt som reselusten lockar svenskarna till utlandssem­ester ser Ving ett avvaktande bokningslä­ge för sensommar, höst- och vinterreso­r.

– Vi förväntar oss att trycket ökar i takt med att fler gäster kommer ner och ser hur allt fungerar, och att sommarseme­strarna här hemma börjar ta slut och längtan efter att solsäkra en semester längre fram ger sig till känna.

– Vi ser också en stor rusning på resor till sommaren 2021 där vi varje vecka säljer mer än föregående år.

Likaså är det högt tryck på sista minuten-resor, vilket visar på att man i högre grad än vanligt väntar närmare inpå avresa med att boka en resa.

– Många hann göra upp semesterpl­aner på hemmaplan innan reseavråda­n hävdes för vissa länder i Europa, tillägger hon.

 ?? Bild: Marcel Kusch/tt/arkiv ?? ”Under juli har vi haft totalt två tomma flygstolar. Vi hade behövt sätta in fler flyg , säger Adam Györki, presschef på Tui Sverige.
Bild: Marcel Kusch/tt/arkiv ”Under juli har vi haft totalt två tomma flygstolar. Vi hade behövt sätta in fler flyg , säger Adam Györki, presschef på Tui Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden