Hallands Nyheter

Expert: De hoppas att folk glömt nästa år

- Mia Holmberg Karlsson/tt

Valet i Hongkong i höst skjuts upp i ett år. Den officiella orsaken är coronaviru­set – något som demokratia­ktivister kallar en lögn. Snarare är Carrie Lams beslut ett tecken på hur stark opposition­en faktiskt är, menar en Hongkongkä­nnare.

– Den här uppskjutni­ngen sker enbart i hänsyn till medborgarn­as säkerhet. Det fanns inga politiska faktorer, sade Hongkongs högsta ledare under presskonfe­rensen där beslutet meddelades.

Men bland regeringen­s motståndar­e bubblar skepsisen.

”Att använda pandemin som ursäkt för att skjuta upp valet är definitivt en lögn”, kommentera­de den framståend­e aktivisten Joshua Wong uppgiftern­a om ett framskjute­t val tidigare i veckan.

Tim Rühlig, Hongkongex­pert verksam vid Utrikespol­itiska institutet, säger att den stigande smittsprid­ningen i Hongkong visserlige­n är en källa till faktisk oro – men att det knappast är den verkliga anledninge­n till beslutet.

– För mig är det här en indikation på att regeringen har insett hur stark opposition­en är. Jag tror att Hongkongs regering har sett hur populär demokratir­örelsen är, säger han.

I det pro-demokratis­ka lägrets primärval, som hölls tidigare i juli, var uppslutnin­gen betydligt större än väntat.

Totalt röstade över 600 000 Hongkongbo­r – mer än var tionde av stadens röstberätt­igade.

– Det fick regeringen att inse att rörelsen är stark trots den nya säkerhetsl­agen – kanske till och med starkare på grund av den.

Frågan är dock hur mycket som egentligen förändras av att valet skjuts upp i ett år.

Tim Rühlig tror att den kontrovers­iella nya lagen lagt sordin på demokratir­örelsens villighet att tala högt och hålla stora demonstrat­ioner, men att den inte nödvändigt­vis förändrar hur Hongkongbo­rna

anonymt väljer att lägga sina röster i ett val.

– Regeringen hoppas antagligen på bättre chans om valet sker om ett år. De tänker att den nya säkerhetsl­agen motiverat och mobilisera­t opposition­en och att människor kommer att ha glömt eller gett upp om ett år, säger han.

” För mig är det här en indikation på att regeringen har insett hur stark opposition­en är.

Efter primärvale­t kom beskedet att regeringen diskvalifi­cerar tolv opposition­ella kandidater, däribland Joshua Wong och Lester Shum, en av ledarna för de så kallade paraplydem­onstration­erna 2014.

Som orsak uppgavs att förespråka­nde för självständ­ighet från Kina eller kritik mot stadens nya

Hongkongex­pert verksam vid Utrikespol­itiska institutet

säkerhetsl­ag innebär att man inte respektera­r Hongkongs grundlag, Basic Law.

– Kriteriet för att få ställa upp har alltid varit att man måste följa Basic Law, men nu verkar de helt enkelt ha adderat en till lag som man måste samtycka med. Det lever inte upp till demokratis­k standard. Det är dock inte ett oväntat drag – snarare lever det upp till våra värsta farhågor, säger Tim Rühlig.

– Regeringen har gett sig själva ett verktyg för att kunna diskvalifi­cera vem de vill, vemhelst de inte uppskattar. Det underminer­ar Hongkongs hela juridiska system.

Tim Rühlig,

 ??  ?? Demokratia­ktivisten Joshua Wong håller upp det dokument som visar att han diskvalifi­cerats från att ställa upp i valet som nu har skjutits upp.
Demokratia­ktivisten Joshua Wong håller upp det dokument som visar att han diskvalifi­cerats från att ställa upp i valet som nu har skjutits upp.
 ?? Bild: Kin Cheung/ap/tt ??
Bild: Kin Cheung/ap/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden