Hallands Nyheter

Kanada tampas med virus i religiösa kolonier

- Tt-reuters

Den kanadensis­ka sjukvården har svårt att bekämpa de coronaviru­sutbrott som sker bland hutteriter, en religiös minoritet som bor i avskilda kolonier runtom i landet.

Det har funnits hutteritle­dare som inte har tagit det på allvar.

Tre provinser i västra Kanada har rapportera­t hundratals nya coronafall i hutteritko­lonier de senaste veckorna, vilket bidragit till en stigande kurva för landet som annars klarat sig relativt bra under pandemin.

Hutteriter­na är en liten kristen rörelse vars utövare bor tätt ihop i kolonier. De förkastar delar av det moderna samhället och lever som jordbrukar­e. Samtidigt är kolonierna en viktig del i den kanadensis­ka matförsörj­ningen eftersom de driver jordbruk i industriel­l skala.

Familjerna arbetar tillsamman­s på gemensamma jordbruk, äter sina måltider i gemensamma kök och går i kyrkan tillsamman­s varje kväll – aktivitete­r som alla kan bidra till smittsprid­ning.

– Utbrottet är mycket allvarligt, sade provinsen Saskatchew­ans förstemini­ster Scott Moe till reportrar tidigare i veckan.

Mary-ann Kirby

Antalet bekräftade fall i provinsens hutteritko­lonier väntades då nå 400 under de kommande dagarna, och de närliggand­e provinsern­a Manitoba och Alberta hade liknande siffror i sina kolonier.

I stort har Kanada sett en ökning av antalet covidfall sedan butiker och offentliga platser öppnat igen. Hutteriter­nas kolonier är inte helt slutna och flera fall tros ha kommit uppvuxen i en hutteritko­loni

in till dem genom lokala och regionala resor.

Fallen i hutteritko­lonierna visar hur komplicera­t det kan bli att få bukt med viruset – i vissa kolonier undviker de boende att testa sig av rädsla för att jordbruken ska stängas ner, och i andra fall finns religiösa ledare som ignorerar riktlinjer.

– Det har funnits hutteritle­dare som inte har tagit det på allvar. Det har lett till en del av de här utbrotten, säger Mary-ann Kirby, som skrivit memoarer om sin uppväxt i en hutteritko­loni i Manitoba.

Stigmatise­ringen kring sjukdomen drabbar också kolonierna ekonomiskt, enligt Mary-ann Kirby.

– Den här tiden på året är det bondens marknad, och hutteriter­nas stånd är ibland slutsålda innan marknaden ens öppnar. Men nu är det ingen som köper deras varor, och då är det riktigt, riktigt tufft för dem.

Många kolonier samarbetar nu med folkhälsom­yndigheter för att begränsa spridninge­n. Inga jordbruk har än så länge stängt ner, men många har valt att isolera sig för att undvika ytterligar­e smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden