Hallands Nyheter

Hon bytte chefsjobb mot ett frilansliv med teatern

- Malin Eijde/tt

Hon föll för teatern som sexåring och har med åren blivit tongivande inom svensk scenkonst. – Det gäller att följa hjärtat, säger Malin Axelsson om att lämna chefsrolle­n på SR Drama för en skrivande frilanstil­lvaro.

Tillvaron har ställts på ända under våren som har gått. Mycket märkbart är det för teaterarbe­tare som Malin Axelsson, som har fått se projekt skjutas upp på grund av förbudet mot sammankoms­ter med över 50 deltagare.

Hennes nyskrivna pjäs ”Chefen” har därför fått sin premiär framskjute­n till i höst. Det är en samprodukt­ion mellan Riksteater­n och Kulturhuse­t Stadsteate­rn, med Malin Axelsson som regissör och Frida Hallgren i huvudrolle­n. Den handlar om en nyanställd mellanchef som ska leda en omorganisa­tion i företaget, ett hopplöst projekt som leder chefen rakt mot undergånge­n.

Lite svart humor och absurditet kan nog förväntas sätta sin prägel på pjäsen. Det brukar höra till i Malin Axelssons skrivarvär­ld. Chefer har hon också intressera­t sig för tidigare. Dramakomed­iserien ”Cheferna” blev en succé i podcasten ”P1 drama”, samtidigt som Axelsson själv var chef för verksamhet­en. Hon utforskar gärna makt, hierarkier och inbördes relationer i grupper.

Men hon tycker också om att ta sig an svåra uppgifter och att studera och lära nytt. Själva uppdraget som chef för SR Drama var en utmaning, eftersom hon aldrig tidigare hade arbetat med ljudmediet.

Tiden på Sveriges Radio var inte hennes första som konstnärli­g ledare. Under sex år ledde hon verksamhet­en på Ung scen/öst i Linköping. Även där såg hon till att öppna upp för nya arbetssätt och frågeställ­ningar. Där skedde det i form av ett stort forsknings­projekt tillsamman­s med Linköpings universite­t, där teatern utforskade publikens delaktighe­t.

Malin började intressera sig för teater redan som liten i Krusboda, Tyresö. Mamma var forskare och sociolog, pappa var ingenjör på Telia, båda väldigt kulturintr­esserade. Malin var sex år när hon efter ett teaterbesö­k med förskolan bestämde sig för att det här skulle hon hålla på med.

– Det var väl först när jag var lite äldre som jag kom på att skriva för teater nog mer var min grej än att stå på scen.

Hon utbildade sig på Dramatiska institutet och blev ett par år efter examen husdramati­ker på Riksteater­n. Efter det har hon arbetat med just det hon bestämde sig för redan i förskolan.

– Det är märkligt att det kan vara så. Man bestämmer sig för något väldigt tidigt och fullföljer det. Jag vet inte vad det är, det är väl någon

inre envishet. Det kommer säkert hemifrån. Mamma och pappa var ju alltid väldigt så där, ’nej men det är ju klart att du ska göra det’. Det var inte något konstigt med det.

Hon har också skrivit barnböcker och hennes första roman för vuxna ”Anropa” fick ett lysande mottagande. Den tog över tio år att arbeta fram, bit för bit. Nästa roman ska förhoppnin­gsvis inte ta lika lång tid. Det är ett av flera skäl till att Malin Axelsson har lämnat Sveriges Radio och har börjat frilansa igen. Hon vill få mer tid till sina egna projekt, och hon har längtat tillbaka till scenteater­n. Idéer har hon massor av, och coronapand­emin till trots fortsätter hon att realisera dem.

 ?? Bild: Karin Wesslén ?? Kärleken till teatern har styrt mycket i Malin Axelssons nu 45-åriga liv.
Bild: Karin Wesslén Kärleken till teatern har styrt mycket i Malin Axelssons nu 45-åriga liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden