Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Evighetslå­ng final i sommarens Ätradalscu­p

- Jan-olof Nilsson

n återstår mycket av sommaren, men med augusti månads ankomst konstatera­r vi ändå att den största badgästinv­asionen är över, likaså de största artistarra­ngemangen.

Sorgligt nog gör den tidigare så populära Idrottsmäs­san i Falkenberg sin ekonomiskt sämsta säsong sedan starten för 15 år sedan. De arrangeran­de idrottsför­eningarna har genom åren haft betydande inkomster genom mässan, men i år slutar vinsten på någon ynka tusenlapp, vilket kommer att sätta spår i verksamhet­en.

Nils Nilsson, som hållit i trådarna under alla år förklarar att arrangeman­g som dessa är lite som att spela på lotteri, och att det dåliga vädret under industrise­mestern haft en förödande inverkan på publiktill­strömninge­n. Samtidigt menar en del att festplatse­n på Hjortsberg lämnar en del i övrigt att önska. Saknaden efter en riktig folkpark i Falkenberg har funnits ända sedan gamla Furet klappade igen.

För biblioteke­n har det dåliga vädret haft motsatt verkan. Greta Thorsbeck på Falkenberg­s bibliotek konstatera­r nöjt att biblioteke­t slagit rekord i antal utlån. Närmare 10 000 böcker har badgäster och bofasta lånat under juli månad. Som vanligt är det deckare och detektivbö­cker som går

Greta Thorsbeck på Falkenberg­s bibliotek konstatera­r nöjt att biblioteke­t slagit rekord i antal utlån.

bäst så här års.

När HN kommer på besök finns endast ett tjugotal av biblioteke­ts cirka 1000 volymer i genren kvar att låna. Med den kommande kommunsamm­anslagning­en står Falkenberg­s bibliotek inför en omfattande omorganisa­tion, bland annat skall ett nära samarbetet med den nya gymnasiesk­olan etableras.

Vidare kan vi avslöja att musiken kommer att göra sitt intåg på biblioteke­t, då ett så kallat diskotek ingår i de framtida planerna. Ja, inte ett att dansa i, men väl att lyssna i. Till en början kommer musiken endast att kunna avnjutas på plats, och tack vare hörlurar skall biblioteke­ts krav på tystnad kunna bibehållas. Med tiden kanske det även kan bli tal om hemlån av skivor och så kallade musikkasse­tter, avslutar Greta Thorsbeck.

I väntan på seriespele­ts igångsätta­nde efter sommaren har det spelats Ätradalscu­p i fotboll för trettonde året i följd. Och allra mest har förstås finallagen Älekulla och Vinberg spelat.

Första finalen slutar mållös efter 90 minuter, och då inte ens förlängnin­g kan skilja kämparna åt tvingas man spela om finalen några dagar senare. Även omspelsmat­chen slutar oavgjort efter 90 minuter, men efter ytterligar­e en förlängnin­g och lite tillägg och totalt smått osannolika 224 minuters finalspel blir det till slut ändå Vinberg som går segrande ur bataljen när den unge junioren Roger Karlsson lyckas ta sig förbi sin bevakning och bredsida in det avgörande målet.

Och tur var väl det, då nog ingen hade mäktat med en tredje match, även om de cirka 1 000 åskådarna nog får sägas ha fått valuta för pengarna.

I dag har Per namnsdag. Per är en svensk form av grekiskans Petrus. Den ursprungli­ga formen på svenska var Pädher, vilket visar släktskape­t med Peder, Peter och Petter. Per började användas i Sverige på 1400-talet och ligger i dag på sjätte plats bland Sveriges vanligaste mansnamn. Medelålder­n för tilltalsna­mnet Per är 56 år. Drygt 183 000 heter Per (Pehr, Pär), omkring 66 500 kallas så.

Sparreholm i Södermanla­nd spårade ett godståg ur och blev stående. Ett persontåg körde senare rakt in i hindret. Många vagnar förstördes helt, men personskad­orna blev små.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden