Hallands Nyheter

Cupvinst kan säkra stjärnans framtid i Arsenal

- Pelle Strandman/tt

Fa-cupfinal mot Londonriva­len Chelsea.

Då spelar Arsenal inte bara för ära och heder – utan kanske även för stjärnan Pierre-emerick Aubameyang­s framtid. – Han borde vara väldigt stolt över var han är, säger tränaren Mikel Arteta.

Drygt ett år har passerat sedan de båda Premier League-jättarna senast drabbade samman i en stor final.

Då var det Chelsea som körde över sina rödklädda rivaler från norra London och tog hem Europa League-bucklan efter att ha vunnit med 4–1 i Baku, Azerbajdzj­an.

Hur stor påverkan utgången av den matchen har på lördagens Fa-cupfinal? Ingen alls, menar Mikel Arteta.

– Ett år inom fotbollen och allting är helt annorlunda. Bara två veckor, eller tre dagar senare kan ett lag prestera på ett helt annat sätt, så det är inte mycket att ta med sig från det, säger den spanske Arsenalträ­naren på en videosänd presskonfe­rens.

Om ”Gunners” ska lyckas vinna Fa-cupen för 14:e gången i klubbens historia lär det behövas att lagets anfallsstj­ärna Pierre-emerick Aubameyang har en bra dag.

Den gabonesisk­a landslagsm­annen, som tog över kaptensbin­deln från schweizare­n Granit Xhaka i november förra året, gjorde 22 mål i Premier League och slutade tvåa i skytteliga­n.

Men 31-åringen har endast ett år kvar på sitt kontrakt och ryktats lämna Arsenal inom en snar framtid. Men på frågan om Fa-cupfinalen blir hans sista match i klubben svarar Arteta:

– Nej, jag har inte den känslan. Han fortsätter:

– I slutändan är det ett paket. Du behöver många olika ingrediens­er för att övertyga en spelare på hans nivå att stanna i den här fotbollskl­ubben. Glöm inte att han fortfarand­e har ett kontrakt här med oss. Vi vill göra det mer långsiktig­t, men för stunden är han med oss och han borde vara väldigt stolt över var han är.

Arteta hoppas att en Fa-cuptitel ska få Aubameyang att vilja skriva på ett längre avtal.

– Att vinna en trofé hjälper dig att tro på någonting och känna: ”Wow, jag vill uppleva fler såna här stunder”. Om du bär kaptensbin­deln och får lyfta pokalen så är det ett så stort ögonblick. Det kommer att hjälpa till, säkerligen.

Arteta har som lagkapten själv vunnit två Fa-cuptitlar med Arsenal. Och det skulle inte skada, menar han, att vinna bucklan även som tränare. Inte minst med tanke på den blygsamma åttondepla­ts som ligasäsong­en slutade med.

– Det genererar tilltro när du vinner titlar, konstatera­r han. Vi har en bra chans i morgon – låt oss gå för det.

 ?? Bild: Kirsty Wiggleswor­th ?? Mikel Arteta, höger, tror att en Fa-cupvinst kan övertyga Pierre-emerick Aubameyang att stanna kvar i Arsenal.
Bild: Kirsty Wiggleswor­th Mikel Arteta, höger, tror att en Fa-cupvinst kan övertyga Pierre-emerick Aubameyang att stanna kvar i Arsenal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden