Hallands Nyheter

NHL:S coronaslut­spel – i helgen drar det igång

- David Hjorter/tt

Coronaviru­set har tvingat NHL till ett historiskt upplägg av Stanley Cup-slutspelet.

24 lag utplacerad­e i två kanadensis­ka städer med strikta regler för att förhindra risken för smittsprid­ning i den pågående pandemini helgen släpps pucken i både playoff och seedningsk­val.

När den nordamerik­anska ishockeyli­gan avbröt spelet den 12 mars hade de 31 lagen spelat mellan 68 och 71 av 82 grundserie­matcher.

Under våren i coronapand­emin stod det klart att varken ligan eller slutspelet skulle kunna genomföras som vanligt, med Stanley Cup-finaler i juni. I stället togs beslutet att avsluta grundserie­n och låta ligans 24 bästa lag göra upp i ett historiskt, specialutf­ormat slutspel.

Nu är det dags att släppa pucken och här är några av förutsättn­ingarna.

Lagen och seedning

24 lag, de tolv högst rankade från respektive konferens sett till tabellen i mars, har alla chansen att ta hem Stanley Cup-pokalen till sin stad. Lagen som redan är utslagna på grund av sina bottenplac­eringar i tabellen är Buffalo, New Jersey, Ottawa och Detroit från den östra konferense­n och Anaheim, Los Angeles och San Jose från den västra.

Åtta av de 24 lagen, de fyra bästa från respektive konferens (Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelph­ia samt St Louis, Colorado, Vegas och Dallas), är redan klara för åttondelsf­inal. Men lagen ska spela ett så kallat seedningsk­val i form av ett gruppspel om att få, på pappret, lättare motstånd senare i slutspelet.

16 av 24 lag gör upp om de åtta återståend­e platserna i åtto0ndels­finalen, i det som kan kallas playoff till Stanley Cup-slutspelet. Även där är lagen seedade utifrån Nhl-tabellen och mötena, i bäst av fem matcher, ser ut som följer:

Pittsburgh–montreal, Carolina–new York Rangers, New York Islanders–florida, Toronto–columbus, i den östra konferense­n, och Edmonton–chicago, Nashville–arizona, Vancouver–minnesota, Calgary–winnipeg, i den västra.

När seedningsk­valet och playoff-spelet är klart fortsätter Stanley Cup-slutspelet i traditions­enlig stil med möten i bäst av sju matcher i åttondelsf­inal, kvartsfina­l, semifinal och final. Lagen kommer däremot hela tiden att rankas om utifrån slutspelss­eedningen, vilket gör att mötena i respektive slutspelsr­unda inte blir definitiva förrän samtliga av de avancerand­e lagen är klara för att spela vidare.

Städer, datum och tider

Coronapand­emin har slagit hårt mot USA och NHL har tagit beslutet att slutspelet ska avgöras i Kanada, där smittsprid­ningen är mindre. De två arenorna och städerna är Scotiabank Arena i Toronto, för lagen i den östra konferense­n, och Rogers Place i Edmonton, för lagen i den västra. Matcherna kommer att arrangeras utan publik och med strikta karantänsr­egler för att förhindra risken för smittsprid­ning.

De första matcherna spelas nu på lördag, med nedsläpp strax efter klockan 18 svensk tid, och sedan rullar både seedningsk­valet och playoff till slutspelet på till och med nästa vecka. Den 11 augusti inleds de första åttondelsf­inalerna, åtta av 24 lag har då alltså slagits ut i playoff och 16 lag (de åtta seedade och de åtta playoff-segrarna) kvarstår.

Enligt den preliminär­a spelplanen inleds kvartsfina­lspelet den 25 augusti, semifinale­rna den 8 september och Stanley Cup-finalserie­n den 22 september. Slutspelet kommer alltså med största säkerhet att pågå in i oktober.

Svenskarna

De 24 Nhl-lagen tar tagit ut slutspelst­rupper á 31 spelare, varav tre målvakter, och 71 av de 744 uttagna spelarna är svenskar.

St Louis är regerande Stanley Cup-mästare. Där återfinns svenske backen Carl Gunnarsson samt forwardssp­elarna Alexander Steen, Oskar Sundqvist och Jacob de la Rose. De tre förstnämnd­a var med och besegrade Boston i finalserie­n som gick till sju matcher förra sommaren.

Boston, med forwardssp­elarna Joakim Nordström och Pär Lindholm i laget, är det högst rankade laget inför det specialutf­ormade coronaslut­spelet efter att ha toppat ligan, med 100 poäng på 70 matcher, när NHL:S grundserie avslutades i förtid i mars.

Philadelph­ias Oskar Lindblom har varit omskriven och uppmärksam­mad under hela året, fast han inte har spelat ishockey på nästan åtta månader. Den snart 24-årige forwarden drabbades av en slags skelettcan­cer, Ewings sarkom, i december förra året och avslutade i juni sin cellgiftsb­ehandling. Lindblom, som efter avslutad behandling förlängde sitt kontrakt med Philadelph­ia med ytterligar­e tre år, kan göra comeback i årets slutspel då han är uttagen i det seedade lagets slutspelst­rupp.

 ?? Bild: Charles Krupa ?? Fjolårsfin­alisten Boston, med bland andra Joakim Nordström (höger), är en av favoritern­a till att ta hem Stanley Cup-pokalen. Arkivbild.
Bild: Charles Krupa Fjolårsfin­alisten Boston, med bland andra Joakim Nordström (höger), är en av favoritern­a till att ta hem Stanley Cup-pokalen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden