Hallands Nyheter

NBA startade om med en manifestat­ion

-

Lebron James och hans LA Lakers gick en tuff match i återstarte­n av NBA i derbyt mot Clippers (103–101) i den hårt kontroller­ade bubblan på Disney World i Florida. Efteråt låg dock superstjär­nans fokus någon annanstans.

– Det här är en möjlighet att använda vår plattform för att göra något positivt och sprida kärlek jorden runt, sade matchhjält­en efteråt.

NBA återstarta­de med två matcher i bubblan på Disney World i Florida. Först ut var Utah Jazz och New Orleans Pelicans (106–104).

Efter en gemensam manifestat­ion mot sociala orättvisor satte Utahs Rudy Gobert de två allra första historiska poängen iklädd ett linne med ordet ”Equality” (jämställdh­et) på ryggen, ett budskap som med olika ord och fraser fanns på alla spelarnas linnen, från ”Black Lives Matter” till ”Justice Now” (rättvisa nu) och ”I Can’t Breathe” (”jag kan inte andas”).

Senare under tidig morgon, svensk tid, möttes Los Angeles-lagen Lakers och Clippers.

Där hamnade superstjär­nan Lebron James i fokus. Han var den som satte det avgörande poängen fram till 103–101 med bara tolv sekunder kvar på klockan när Lakers tog hem segern.

Han, precis som Gobert, fokuserade dock mest på kampen mot rasism.

– Vi ser vad som händer i samhället just nu och både spelare, tränare och hela organisati­oner använder Nba-plattforme­n för att ta ställning för det här. Det här är en bra början. Det har gjorts framsteg, men i historien när vi har gjort framsteg, har vi släppt foten från gasen.

– Vi kan inte göra det. Vi vill fortsätta att sätta foten på gasen, ta steg framåt och sprida kärlek i hela Amerika, sade han efteråt.

Före matchen hade då båda lagen – spelarna, tränarna och alla anställda på plats – knäböjt under den amerikansk­a nationalså­ngen, framför orden ”Black Lives Matter”, som står skrivet på de tre basketplan­erna i Nba-bubblan på nöjesparke­n Disney World i Florida.

Den nordamerik­anska basketliga­n har en regel som säger att alla spelare måste stå upp vid nationalså­ngen, men ligachefen Adam Silver sade efter manifestat­ionen att ingen spelare kommer att straffas.

”Jag respektera­r våra lags gemensamma fredliga protest mot sociala orättvisor och under dessa unika förhålland­en kommer vi inte att beivra (regeln)”, säger han i ett skriftligt uttalande.

Grundserie­n ska vara färdigspel­ad till den 17 augusti, då slutspelet inleds. Finalserie­n ska spelas i oktober. 22 lag finns med i återstarte­n och för att minska smittorisk­en har de isolerats och kommer att spela alla matcher på nöjesparke­n. (TT)

 ?? Bild: MIKE Ehrmann/bildbyrån ?? los angeles lakers lebron James
Bild: MIKE Ehrmann/bildbyrån los angeles lakers lebron James

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden