Hallands Nyheter

Åsa Linderborg­s tre favoritdag­böcker

- Caroline Widenheim kulturnoje@hn.se

ten “Knulla barn”. Röststarka feminister som Mia Skäringer och Cissi Wallin drog igång en kampanj mot Magnusson, vilket resulterad­e i att han avbokades från en rad humorklubb­ar.

Relationen till den samtida feminismen är alltså förhålland­evis frostig, så till den grad att Linderborg inte kallar sig feminist. Socialist räcker gott, och där tycker hon att ett feministis­kt perspektiv ingår. Andra beteckning­ar skapar för stora förväntnin­gar på vad hon ska tycka.

Din dotter säger i boken att du har en ”soft spot” för män, att du har lättare att förstå dem än kvinnor. Stämmer det?

– Jag har sedan min uppväxt med min pappa jättelätt att förstå män, tycker jag själv. Mellan jag var 4 och 14 år satt jag med honom timme efter, kväll efter kväll, år efter år och pratade.

Gör det att du ursäktar deras beteende lättare?

– Ibland kanske, i den meningen att jag inte ställer så höga krav på män. Jag kan bli mer besviken på en kvinna som inte lever upp till mina förväntnin­gar, kanske för att jag är så jäkla ambitiös själv.

Är det verkligen rättvist?

– Nej det säger jag inte, jag inte rättvis eller rationell hela vägen. Den där meningen av min dotter hade varit väldigt lätt för mig att inte ha med i boken, men jag tar med det för att det är sant och då får man väl diskutera det.

Det är inte bara den moderna feminismen som kan kännas främmande för Åsa Linderborg. Kulturväns­tern tycker hon står längre ifrån arbetarkla­ssen, politikern­a på marken och fackförbun­den än någonsin.

– Vänstern håller på med frågor där man faktiskt kan vinna någonting. Antirasist­iska frågor, feministis­ka projekt. Det är svårare att driva på för sociala reformer. Ett nytt pensionssy­stem skulle verkligen behövas, men det håller inte kulturväns­tern på med.

– Om kulturväns­tern bara säger att problemet är vita, kränkta män, då har man inte en chans att slå tillbaka högerpopul­ismen. Många av de vita kränkta männen är ju vanlig arbetarkla­ss som min pappa, som förlorade allt. Han fattade inte det här med att han skulle ha vithetspri­vilegier, han hade ju fan inga tänder.

Förra året valde Åsa Linderborg att lämna posten som kulturchef, för att i stället bli reporter på kulturreda­ktionen. I sommar skriver hon en intervjuse­rie, som i vanlig ordning redan har fått kritik

– Linderborg­s två första intervjuob­jekt var nämligen Ivar Arpi, Svenska Dagbladets omstridda ledarskrib­ent, och Horace Engdahl, av många utmålad som skyldig till Svenska Akademiens moraliska kollaps.

Men just nu har hon semester, och rör sig mest mellan Lasse Didings olika hus i Varberg. På vägen mot Villa Wäring, där Diding efter många turer placerat statyn ”Med handväskan som vapen”, pratar vi om det nyligen tillkännag­ivna åtalet mot Aron Flam för upphovsrät­tsbrott. Flam har varit en av Linderborg­s flitigaste kritiker det senaste decenniet.

– Jag önskar nästan att jag fortfarand­e var kulturchef, säger hon. Då hade jag försvarat honom i en krönika.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? sig ner och sa: ’vad fel allt gick, och det här gjorde jag som var fel.’ Något slags vittnessem­inarium eller vad som helst.”
Bild: Jonas Lindstedt sig ner och sa: ’vad fel allt gick, och det här gjorde jag som var fel.’ Något slags vittnessem­inarium eller vad som helst.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden