Hallands Nyheter

Valet i Hongkong skjuts upp – i ett år

Valet i Hongkong i höst skjuts upp i ett år med anledning av coronapand­emin, meddelar Hongkongs högsta politiker Carrie Lam. – Vi sänker aldrig vår gard och vi måste vara fortsatt förberedda, säger hon. Demokratia­ktivisten Joshua Wong kallar beslutet ”de

- Anna Hansson/tt

Valet till parlamente­t, legco, var planerat att hållas den 6 september. Redan tidigare under veckan började uppgifter cirkulera om att valet skulle kunna komma att skjutas upp till nästa år. Under en pressträff bekräftade Carrie Lam uppgiftern­a.

– Det besked jag måste ge i dag är det svåraste jag tagit de senaste sju månaderna... att skjuta upp valet till den lagstiftan­de församling­en, säger hon.

Virussprid­ningen i Hongkong har ökat den senaste månaden och hårda restriktio­ner har åter införts i staden. Munskydd är nu obligatori­skt utomhus och sammankoms­ter med fler än två personer förbjudna.

– Om vi skulle genomfört planerna på ett val den 6 september skulle det inte ha blivit ett öppet eller rättvist val, säger Lam.

Hon nämner som exempel att ett val skulle innebära stora folksamlin­gar och en stor risk för virussprid­ning och för Hongkongs äldre befolkning.

Beskedet om det uppskjutna valet kommer dagen efter det att tolv prodemokra­tiska kandidater diskvalifi­cerats från att ställa upp i valet, varav en är den framståend­e aktivisten Joshua Wong.

”Det är uppenbart det största valbedräge­riet i Hongkongs historia”, kommentera­r han beslutet på Twitter.

Den demokratii­vrande sidan

vann en jordskreds­seger i lokalvalet förra året. Det försenade valet är ett stort nederlag för den prodemokra­tiska opposition­ens försök att få till en historisk majoritet i kölvattnet av den nya säkerhetsl­ag som Peking har infört i Hongkong. Lagen har väckt starka protester och ses som ett tecken på den kinesiska diktaturen­s hårdnande grepp om det mer demokratis­ka Hongkong.

”Peking iscensätte­r flera gärningar för att stoppa opposition­sblocket från att ta majoritete­n i legco. De kan diskvalifi­cera oss, gripa oss, kasta oss i fängelse eller till och med blåsa av valet och skapa ett marionettp­arlament någon annanstans”, skriver Wong.

Valet ska nu hållas 5 september 2021 och Carrie Lam nekar bestämt till att beslutet är politiskt motiverat för att kväsa demokratir­örelsen. – Jag tar bara hänsyn till den pågående pandemin, säger hon och påpekar att flera andra länder skjutit upp sina val. Centralreg­eringen i Kina ger beskedet sitt ”fulla stöd och förståelse”, skriver AFP.

”Det är väldigt nödvändigt, rimligt och lagligt”, säger den kinesiska myndighete­n med ansvar för Hongkong och Macau i ett uttalande. Minst 68 länder eller områden har skjutit upp nationella eller regionala val till följd av coronapand­emin sedan februari i år, medan 49 har hållit sina val som planerat, enligt demokratii­nstitutet Idea, skriver Reuters.

Det besked jag måste ge i dag är det svåraste jag tagit de senaste sju månaderna... att skjuta upp valet till den lagstiftan­de församling­en.

Carrie Lam,

Hongkongs högsta politiker

 ??  ?? Valet i Hongkong skjuts upp, meddelar Hongkongpo­litikern Carrie Lam.
Valet i Hongkong skjuts upp, meddelar Hongkongpo­litikern Carrie Lam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden