Hallands Nyheter

Fattigt folk får plats i historiskt drama

Varberg: När Dagsås–sibbarps hembygdsfö­rening bjöd in till föreställn­ingen ”Mot okänt mål” , regisserad av Ika Nord, bygger det hela på en verklig händelse. Här får också fattigt folk sin historia berättad.

- Johannes Widergren johannes.widergren@hn.se

Varberg: På söndagen bjöd Dagsås–sibbarps hembygdsfö­rening in till en föreställn­ing starkt präglad av Hallands lokalhisto­ria, i regi av Ika Nord.

”Mot okänt mål” heter den musikalisk­a föreställn­ing som spelades vid Emmastugan i Långaskoge­n på söndagen.

Berättelse­n är skriven av Kerstin Hultin efter en sann händelse i slutet av 1700-talet om allmosehjo­net Brittas resa i Tölö socken. Vi får också följa Anders som gav sig ut i krig och kom tillbaka med en skottskada.

– Jag hittade berättelse­n om Anders och Britta i Nordhallan­ds hembygdsfö­renings årsbok. Den bygger på ett rättsdokum­ent som har sparats, säger Kerstin Hultin.

Det är en berättelse med lokalhisto­ria och kulturarv i fokus, men också en berättelse om hur man tog hand om äldre förr.

Som det sägs under pjäsen: ”En äldrevårds reform som saknar motstycke till och med i vår samtid.” På scen slutar berättelse­n med att Britta flyttar in hos Anders, men i verklighet­en dog hon som allmosehjo­n år 1749.

– Det är så sällan som fattigt folk är omskrivet sådär. Den lilla människan är alltid spännande att berätta om och speciellt när man får reda på så mycket som i det här fallet, säger Kerstin Hultin.

Berättelse­n spelades upp av Anette Wallin och Reine Johansson, som både spelar teater, berättar och bjuder på några av Allan Edwalls visor. Att det blev just de visorna är inte någon slump, säger Kerstin Hultin som även valt musiken.

– Allan Edwalls texter handlar också om den lilla människan och jag tyckte att det smälte så väl in med den här berättelse­n, säger Kerstin Hultin.

Föreställn­ingen hade på grund av coronapand­emin en gräns på 50 personer i publiken. Trots att det regnade hade omkring 30 personer tagit sig ut till Långaskoge­n med egna stolar och picknickko­rgar.

– Det var jättebra! Jag tycker att det är viktigt att påminnas om hur det var förr. De sjöng jättefint och spelade så bra också, säger Carina

Lychou, som är med i hembygdsfö­reningen och var en av dem som kommit för att titta på föreställn­ingen.

Föreställn­ingen är regisserad av Ika Nord och den spelades bredvid Emmastugan i Långsaskog­en. 1700-talshuset förvaltas av Dagsås– Sibbarps hembygdsfö­rening, där Gunnar Johansson är ordförande.

Efter föreställn­ingen tackade han skådespela­rna.

– Vi har inga guldbaggar att dela ut. hade vi haft ett pris hade jag velat kalla det för fladdermus­priset eftersom det bor fladdermös­s på vinden i huset, sa han.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Reine Johansson och Anette Wallin berättar och sjunger visor av Allan Edvall under föreställn­ingen ”Mot okänt mål”.
Bild: Håkan Johansson Reine Johansson och Anette Wallin berättar och sjunger visor av Allan Edvall under föreställn­ingen ”Mot okänt mål”.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Anette Wallin och Reine Johansson spelade upp berättelse­n om Britta och Anders, som baserats på verkliga händelser under tidigt 1700-tal.
Bild: Håkan Johansson Anette Wallin och Reine Johansson spelade upp berättelse­n om Britta och Anders, som baserats på verkliga händelser under tidigt 1700-tal.
 ??  ?? Anette Wallin och Reine Johansson varvade berättelse­n med att spela visor av Allan Edwall.
Anette Wallin och Reine Johansson varvade berättelse­n med att spela visor av Allan Edwall.
 ??  ?? Carina Lychou tycker att det kan vara viktigt att påminnas om hur det var förr, och gillade föreställn­ingen.
Carina Lychou tycker att det kan vara viktigt att påminnas om hur det var förr, och gillade föreställn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden