Hallands Nyheter

Majo höll stängt under läckan – till ingen nytta

- Simon Appelqvist Jennifer Last Mårten Samuelsson Viktoria Andersson

Falkenberg: Delar av centrala Falkenberg stod under fredagen utan vatten. Inlednings­vis meddelade Vivab att vattenläck­an var akut och att stora delar av centrum berörs. Något som fick restaurang­en Majo att stänga i onödan.

– Det pågår underhålls­arbete på Fabriksgat­an och när våra killar skulle stänga en ventil gick den sönder och började läcka. Det är sådant som händer med äldre ventiler, sade Vivabs driftchef i Varberg Peter Heimroth.

Inlednings­vis gick Vivab ut med att läckan var akut och skulle beröra stora delar av centrala Falkenberg.

– Det blev lite som en storm i ett vattenglas. Det var ingen akut vattenläck­a, det var en akut vattenavst­ängning. Där får vi tänka till innan vi skickar ut ett meddelande, sade Peter Heimroth.

Redan efter några timmars arbete kunde vattnet slås på igen.

– Det har gått lite snabbare än vad vi hade trott. Vi har lagat den mest akuta läckan men kommer fortsätta med våra åtgärder i nästa vecka, sade Lars-erik Johansson, planerings­ingenjör på Vivab.

Beskedet om att stora delar av

Falkenberg­s centrum skulle beröras av vattenläck­an fick restaurang Majos ägare att fatta beslutet att hålla stängt. Men under dagen visade det sig att området var mindre än befarat.

”Vi har under dagen försökt reda ut varför informatio­nen var så oriktig”, skrev Malin och Jonas Kårdal, ägare till restaurang­en, i ett sms till tidningen.

Enligt ägarna uppgav Vivab att allt vatten skulle stängas av mellan gatorna Holgersgat­an, Storgatan och Tullgränd.

”Vi ifrågasatt­e detta men fick svaret att det var akut och oåterkalle­ligt. När vi 8.30 fick besked om att vi inte skulle vara utan vatten stod vi utan personal och de förberedel­ser som krävs för en öppning. Givetvis kommer denna felinforma­tion leda till lönekostna­der utan omsättning”, skrev de och förklarade också att de har full förståelse för att det kan bli fel i ibland.

Enligt Peter Heimroth kommer Vivab i Falkenberg prata med ägarna under måndagen om informatio­nen som gick ut.

– Det är väl så enkelt att de trodde att de här gatorna skulle bli drabbade, men vissa blev inte det. Det är inte enkelt att veta exakt vilka hushåll som kan drabbas, sade Heimroth.

Enligt honom är det bättre att informera ett större område som kan drabbas av vattenavst­ängningen.

– Det här är ingen lätt uppgift för oss. Går vi inte ut med ett meddelande om att de blir av med vatten blir folk jättearga och vi blir nerringda, sade Heimroth.

Det blev lite som en storm i ett vattenglas.

Peter Heimroth, driftchef Vivab i Varberg

 ?? Bild: Simon Appelqvist ?? Vivabs rörläggare Svante Gunnarsson stängde av vattnet under fredag morgon. Efter bara några timmar var arbetet med läckan färdigt och vattnet strömmade återigen.
Bild: Simon Appelqvist Vivabs rörläggare Svante Gunnarsson stängde av vattnet under fredag morgon. Efter bara några timmar var arbetet med läckan färdigt och vattnet strömmade återigen.
 ??  ?? Majos ägare beslutade att hålla stängt under fredagen på grund av Vivabs informatio­n om vattenavst­ängning. Något som senare visade sig onödigt därför att avstängnin­gen berörde en annan del av centrum.
Majos ägare beslutade att hålla stängt under fredagen på grund av Vivabs informatio­n om vattenavst­ängning. Något som senare visade sig onödigt därför att avstängnin­gen berörde en annan del av centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden