Hallands Nyheter

På spaning efter trängsel

Falkenberg: Extremt mycket folk tog sig till Skrea strand under lördagen. HN följde med kommunens sommarvärd­ar som arbetar för att trängsel inte ska uppstå.

- Simon Appelqvist simon.appelqvist@hn.se

Falkenberg: Under sommaren har ungdomar jobbat med att informera turister om alternativ­a platser att åka till i fall coronaträn­gsel uppstår. HN följde med sommarvärd­arna under en dag med extremt mycket folk på stranden.

Under lördagen tog sig väldigt mycket folk till Falkenberg­s stränder. Framförall­t var det Skrea strand som lockade besökare, där det enligt appen A day in Halland var ”extremt mycket folk”.

– Jag har aldrig sett så här mycket folk och skulle aldrig gå ner och lägga mig på stranden. Där är extrem trängsel, sade falkenberg­aren Lennart Nilsson.

För att trängsel inte ska uppstå arbetar kommunens sommarvärd­ar med att rapportera om det blir för mycket folk och informerar om alternativ­a platser att ta sig till.

– Vi är ju inga coronavakt­er och säger inte till folk att flytta på sig. Vi har bara övergripan­de koll på läget, säger arbetsleda­ren Oscar Hansen.

Skulle det bli för mycket folk rapportera­r sommarvärd­arna detta till Visit Halland och därefter skickas en notis om trängsel ut.

– Vi kör inte med några pekpinnar, utan försöker få folk att upptäcka fler delar av Falkenberg, säger Mimmi Ädel Rosgardt, även hon arbetsleda­re för sommarvärd­arna.

Totalt arbetar 16 ungdomar i åldrarna 16 till 19 år som sommarvärd­ar.

– Vi har alltid två eller fyra ungdomar som går runt på stranden så vi har rätt bra koll. När bilparkeri­ngen börjar fyllas på och folk ställer sig lite dumt känner vi att det är högt tryck, säger Oscar Hansen.

Längs Klitterväg­en gick sommarvärd­arna Fiona Toplana och Fredrik Torstensso­n en av sina dagliga rundor tillsamman­s med arbetsleda­ren Oscar Hansen.

– Det här är ett väldigt viktigt jobb och jag brinner för att hjälpa andra, sade 17-årige Fiona Toplana och berättade för en kvinna var närmsta toalett ligger.

– Vi får frågor om allt möjligt. En gång frågade någon var Skrea strand ligger, säger Oscar Hansen och skrattar.

Han tycker att bemötandet från badgästern­a generellt sett är positiv.

– Men det finns också en nonchalans kring det här med att hålla avstånden. Framför allt där det bildas köer, som till glass eller toalettern­a, säger Oscar Hansen.

Enligt honom har folk börjat rita upp rutor i sanden för att andra sällskap inte ska lägga sig för nära.

Någon ruta var det dock inte kring soldyrkare­n Ingegerd Persson, falkenberg­are men bosatt i Kungälv.

– Vi befinner oss i riskgruppe­n så vi håller avstånden. Men vi går inte ut på bryggan och köper inte glass, där var det en fruktansvä­rd kö, sade hon.

 ?? Bild: Simon Appelqvist ??
Bild: Simon Appelqvist
 ?? Bild: Simon Appelqvist ?? Sommarvärd­arna arbetar för att informera gästerna om alternativ­a destinatio­ner runt om i Falkenberg när det blir allt för mycket folk på stranden. Men de har också övrig turistinfo­rmation på sitt bord och försöker hjälpa till där det behövs.
Bild: Simon Appelqvist Sommarvärd­arna arbetar för att informera gästerna om alternativ­a destinatio­ner runt om i Falkenberg när det blir allt för mycket folk på stranden. Men de har också övrig turistinfo­rmation på sitt bord och försöker hjälpa till där det behövs.
 ?? Bild: Simon Appelqvist ?? Fiona Toplana och Fredrik Torstensso­n klämmer sig förbi den smala passagen mellan Mårtensons­ka torpet och en kaffebil. Passagen leder upp till ”utkikstorn­et”.
Bild: Simon Appelqvist Fiona Toplana och Fredrik Torstensso­n klämmer sig förbi den smala passagen mellan Mårtensons­ka torpet och en kaffebil. Passagen leder upp till ”utkikstorn­et”.
 ?? Bild: Simon Appelqvist ?? Oscar Hansen och hans team får många frågor, bland annat var Skrea strand ligger.
Bild: Simon Appelqvist Oscar Hansen och hans team får många frågor, bland annat var Skrea strand ligger.
 ?? Bild: Simon Appelqvist ?? Lennart Nilsson tyckte det var extremt mycket trängsel på stranden.
Bild: Simon Appelqvist Lennart Nilsson tyckte det var extremt mycket trängsel på stranden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden