Hallands Nyheter

Säsongen för ringmärkni­ng har inletts

Getterön: Exakt hur morgonen inleddes för den här grönfinken vet vi inte, men någon gång före klockan åtta fastnade den i alla fall i ett nät. Och nu finner den sig vägd och mätt och undersökt av Sam Pitt Miller – ringmärkar­e på Getterön.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Årets ringmärkni­ng på Getterön har just inletts och nu i augusti är det Sam Pitt Miller från England som sköter stora delar av arbetet. HN följde med ut och mötte såväl grönfink som sävsparv.

När HN:S reportaget­eam dyker upp vid åttatiden på morgonen har Sam Pitt Miller hunnit vittja näten flera gånger om. Han har varit uppe sedan soluppgång­en. Morgonen har bland annat bjudit på rödstjärt, törnsångar­e och sävsparv.

– Nu när det hunnit bli varmare och solen står på är de inte så aktiva längre, men jag ska titta i näten en gång till innan jag är klar för dagen.

Fåglar har ringmärkts på Getterön sedan det sena 1950-talet. Det är Varbergs ornitologi­ska förening som sköter ringmärkni­ngen.

Sams morgonrund­a bland näten på Getterön är inte unik. Hundratals andra ringmärkar­e jorden runt har liknande morgonruti­ner.

Ornitologe­r från Varbergstr­akten deltar i ringmärkni­ngen på Getteröns fågelstati­on men de senaste åren har ringmärkni­ngen ofta skötts av gäster – inte sällan unga ringmärkar­e från Spanien och England.

Sam Pitt Miller från Leicester i England ansvarar för ringmärkni­ngen på Getterön nu i augusti. Hans fågelintre­sse väcktes i tioårsålde­rn i samband med en utflykt till ett naturområd­e. Han minns särskilt en sävsparv, och blev förtjust när han några veckor senare såg ännu en sävsparv hemma i den egna trädgården.

– Jag blev väldigt fascinerad. Jag skaffade böcker om fåglar och läste massor.

Sams föräldrar fick därefter finna sig i att gå upp tidigt om mornarna och skjutsa honom till olika fågellokal­er. I fjortonårs­åldern började han ringmärka fåglar. Tidigare i år har han ringmärkt i Israel och Kvismaren utanför Örebro. I sep

tember börjar han studera zoologi vid universite­tet i Exeter.

– Jag hoppas kunna arbeta med fåglar i framtiden. Att vara här är en bra erfarenhet för mig.

När Sam befriat fåglarna från näten lägger han dem försiktigt i tygpåsar. Väl inne på fågelstati­onen tar han fram dem, en i taget. Han undersöker dem varsamt och noterar art, kön, ålder och fjäderdräk­t. Fettlagret bedöms också. Ringen sätts på och så vägs fågeln. Sedan släpps den iväg.

Rörsångare, kärrsångar­e, näktergal, lövsångare, gransångar­e, svartvit flugsnappa­re, rödstjärt, törnskata, gräshoppså­ngare... många Getterögäs­ter passerar Sam Pitt Millers händer denna sommar.

En av sommarens sällsynta besökare på Getterön är annars rosenstare­n.

– Den har synts en del i Västeuropa den här sommaren och det är väldigt ovanligt. Vi är många som är ganska uppspelta av att den är här.

 ??  ??
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Fåglarna får följa med in på kontoret. Där artbestäms de. Sam väger och mäter dem, studerar fjäderdräk­ten och ringmärker dem.
Bild: Dick Gillberg Fåglarna får följa med in på kontoret. Där artbestäms de. Sam väger och mäter dem, studerar fjäderdräk­ten och ringmärker dem.
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Sam Pitt Miller från England arbetar med ringmärkni­ng på Getterön nu under augusti på uppdrag av Varbergs Ornitologi­ska Förening. Varje morgon vittjar han näten runt fågelstati­onen. Mellan 4 000 och 5 000 fåglar brukar ringmärkas på Getterön varje år men antalet kan variera kraftigt från år till år.
Bild: Dick Gillberg Sam Pitt Miller från England arbetar med ringmärkni­ng på Getterön nu under augusti på uppdrag av Varbergs Ornitologi­ska Förening. Varje morgon vittjar han näten runt fågelstati­onen. Mellan 4 000 och 5 000 fåglar brukar ringmärkas på Getterön varje år men antalet kan variera kraftigt från år till år.
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Hur väger man en fågel i tiogramskl­assen? Svar: Man stoppar ner den i en filmrulleb­ehållare och ställer den på vågen.
Bild: Dick Gillberg Hur väger man en fågel i tiogramskl­assen? Svar: Man stoppar ner den i en filmrulleb­ehållare och ställer den på vågen.
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Fågelns fjädrar studeras i detalj. Den här morgonen ringmärks 35 fåglar.
Bild: Dick Gillberg Fågelns fjädrar studeras i detalj. Den här morgonen ringmärks 35 fåglar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden