Hallands Nyheter

Bua – ett paradis för Sveriges husbilsfan­taster

Varberg: Över 8 400 gästnätter förra året, Sveriges bästa ställplats 2018 och Sveriges populärast­e 2020. Bua har blivit ett husbilspar­adis.

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se

Solen gassar från en klarblå himmel och mellan de täta raderna av husbilar är det tryckande varmt. Med jämna mellanrum rullar det in nya ekipage på den trånga hamnplanen, i jakt på en av de åtråvärda platserna.

– Det har säkert varit 100 bilar här och vänt i dag, säger Berit Kogg.

Just närheten till vattnet och hamnområde­t är vad som får Bua att sticka ut, enligt de flesta vi pratar med.

– Det tillsamman­s med kräftorna och räkorna från affären här borta, sådana har vi inte i hemma i Ronneby, säger Erik.

Björn Snällman bor bara meter från hamnen och jobbar som hamnkapten. Tillsamman­s med säsongsarb­etarna är det han som sköter servicen för gästerna.

– Det är mest städning och sophämtnin­g. Nu under högsäsong städar vi toalettern­a och duscharna två gånger om dagen, berättar han.

Björn själv har varit med under hela resan. Från att de lät några husbilar börja använda grusplanen framför gästhamnen till i dag med en stor asfalterad yta med tydligt målade platser och nya toaletter och duschar.

– Vi hade till och med ett antal bilar som firade jul och nyår här, säger han.

Även om det är helt fullt i hamnen i dag så har coronapand­emin ändå inneburit en nedgång i besöken berättar Björn.

– Förra året hade vi över 8 400 gästnätter här i hamnen både med båtar och husbilar. Vi trodde att det skulle öka i år när folk inte kan resa utomlands men vi har mycket tyskar och norrmän som brukar besöka och de har vi tappat i år, säger han.

Bland svenskar har dock intresset för att semestra i husbil ökat under pandemin. Försäljnin­gen av husbilar har ökat och bland dem man pratar med nere i Bua hamn säger många att de märkt av att det är många nya husbilsäga­re de träffar på. Kristina Bäckman från Nyköping har haft husbil i 15 år och återkommit till Bua många gånger.

– Jag har märkt av att det är mycket nytt husbilsfol­k jag träffar på, säger hon.

För hamnen i Bua finns det också andra orosmoln inför framtiden. På området precis bakom hamnen håller Etikhus på att planerar för nya bostäder.

Björn är orolig att de som flyttar in där inte kommer vilja ha massa husbilar i vägen för sin havsutsikt.

– Kommunen säger att området här ska vara hamnområde och hamnverksa­mhet. Vi har försökt få in turism i det med men vi vet inte än, säger han.

 ?? Bild: Robert Lundberg ?? På en av de största hemsidorna för husbilsäga­re har man tagit fram statistik för vilken ställplats som deras besökare sökt mest på under året. Där vann Bua priset som Sveriges populärast­e ställplats med 1,4 miljoner sökningar.
Bild: Robert Lundberg På en av de största hemsidorna för husbilsäga­re har man tagit fram statistik för vilken ställplats som deras besökare sökt mest på under året. Där vann Bua priset som Sveriges populärast­e ställplats med 1,4 miljoner sökningar.
 ?? Bild: Robert Lundberg ?? Erik och Berit Kogg från Ronneby, de tycker att närheten till hamnen är det som får Bua att sticka ut. I år semestrar de med vännerna Ingemar och Berit Johansson.
Bild: Robert Lundberg Erik och Berit Kogg från Ronneby, de tycker att närheten till hamnen är det som får Bua att sticka ut. I år semestrar de med vännerna Ingemar och Berit Johansson.
 ?? Bild: Robert Lundberg ?? Hamnkioske­n i Bua är populär. Men också det matstället som finns kvar i hamnen sedan restautang­en försvunnit för att ge plats åt nya bostäder.
Bild: Robert Lundberg Hamnkioske­n i Bua är populär. Men också det matstället som finns kvar i hamnen sedan restautang­en försvunnit för att ge plats åt nya bostäder.
 ?? Bild: Robert Lundberg ?? Björn Snällman bor ett stenkast ifrån hamnen och jobbar som hamnkapten. Han har sett området förändras och öka i popularite­t.
Bild: Robert Lundberg Björn Snällman bor ett stenkast ifrån hamnen och jobbar som hamnkapten. Han har sett området förändras och öka i popularite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden