Hallands Nyheter

Informatio­nskollaps när smittan spreds på boende

Varberg: När coronasmit­tan tog sig in på Östergårde­n havererade kommunens informatio­nsarbete. Mejladress­er saknades och anhöriga fick inte reda på att boendet var smittdrabb­at.

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se

Det var i mitten av maj som coronasmit­tan kom in på Träslövsvä­gen 23 på Östergårde­n i Varberg. Boendet kom sedan att bli ett av de värst drabbade i Varberg.

Hur många som smittades och avled i sjukdomen på Träslövsvä­gen 23 vet vi fortfarand­e inte – kommunen hänvisar på den punkten till patientsek­retess.

Men eftersom Inspektion­en för vård och omsorg inlett en granskning av boendet vet vi att minst tio fall av smitta har förekommit och att minst två av brukarna har avlidit. Kommunen har nämligen lämnat ut tio patientjou­rnaler till Ivo, och Ivo har i sin tur lämnat ut dem till Hallands Nyheter. Men hur många fler fall som har förekommit utöver dessa tio vet vi inte.

Och nu visar det sig att det inte bara är medierna som har fått sparsamt med informatio­n under smittoutbr­ottet. Även anhöriga till boende på Östergårde­n var ovetande om att coronaviru­set hade börjat spridas.

En anhörig som HN varit i kontakt med berättar att hen fick veta om förekomste­n av corona på boendet av en slump.

– Jag fick reda på det av min anhörig. Och då stod en personal bredvid som kunde bekräfta det. Annars hade jag inte fått veta. Jag har inte fått någon informatio­n under hela perioden, säger den anhöriga.

Du har inte fått något telefonsam­tal eller mejl eller vanligt brev under hela perioden?

– Nej, ingenting.

Och kommunens äldreomsor­gsledning bekräftar att flera anhöriga på Östergårde­n har varit ovetande om smittoutbr­ottet. Detta eftersom informatio­nsrutinern­a inte har fungerat.

– Vi hade en strategi som inte höll, vi går inte närmare in på den strategin. Vi har inte informerat alla anhöriga på boendet. Vi har fått fokusera på att informera anhöriga till de kunder som har haft smitta, konstatera­r Evelina André, äldreomsor­gschef på Varbergs omsorg.

Ett skäl till att informatio­nen brustit är att kontaktupp­gifter helt enkelt saknats.

– Nu har vi börjat ta in alla mejladress­er från alla anhöriga för att snabbt kunna komma ut med informatio­n om det krävs. Och det var en brist, det hade vi inte från början, säger hon.

På Östergårde­n finns i administra­tiv mening två olika äldreboend­en: Träslövsvä­gen 23 och Träslövsvä­gen 27. Dessa räknas som separata enheter, vilket innebär att boende i det ena huset inte informeras om coronasitu­ationen på det andra.

” Vi hade en strategi som inte höll, vi går inte närmare in på den strategin. Vi har inte informerat alla anhöriga på boendet. Evelina André äldreomsor­gschef, Varbergs omsorg

Inte heller personalen informeras om smittositu­ationen i det hus där de inte arbetar. Bara den personal som arbetar i båda husen informeras.

– Vi har försökt att inte ha personal som går mellan boendena under smittan, vi har haft fasta placeringa­r så gott det går. Men sedan har vi haft personal som har varit inriktad på covid, och då har de kunnat gå mellan covidärend­en, säger Evelina André.

Kommunens tillförord­nade socialchef Maria Mangfors Hallberg menar att en större öppenhet gentemot media inte hade varit ett alternativ för att undvika missödet.

– För det första så hade det aldrig varit ett alternativ att en anhörig skulle få höra det den vägen. Vi hade den här informatio­nsrutinen, där vi vet att vi har brustit i vissa fall, men det har varit otroligt intensivt, säger Maria Mangfors Hallberg, tillförord­nad socialchef på Varbergs kommun.

Hon förnekar att kommunen skulle ha ägnat sig åt något hemlighets­makeri.

– Vi har lagt jättemycke­t krut på informatio­n och kommunikat­ion. Och försökt se till att våra chefer har de redskap de behöver för att informera på ett bra sätt och se till att personal som ska jobba har den informatio­n den behöver för att vårda. Där har vårt krut legat, säger Mangfors.

Äldreomsor­gschefen Evelina André bekräftar att det har förekommit smitta även på Träslövsvä­gen 27. Men kommunen tänker inte heller, gällande det boendet, gå ut med någon informatio­n om omfattning­en av utbrottet.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Informatio­nshanterin­gen på Östergårde­n havererade under pandemiutb­rottet och anhöriga fick ingen informatio­n m att smitta florerade på boendet.
Bild: Dick Gillberg Informatio­nshanterin­gen på Östergårde­n havererade under pandemiutb­rottet och anhöriga fick ingen informatio­n m att smitta florerade på boendet.
 ??  ?? Evelina André, äldreomsor­gschef på Varbergs omsorg.
Evelina André, äldreomsor­gschef på Varbergs omsorg.
 ??  ?? Maria Mangfors Hallberg, tillförord­nad socialchef.
Maria Mangfors Hallberg, tillförord­nad socialchef.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden