Hallands Nyheter

Fakta: Saker skolorna ska ha koll på

- Källa: Skolverket Anna Lena Wallström/tt

Skolstarte­n har spridits ut på flera dagar. Scheman har justerats och stora samlingar i aulan slopats. Allt för att undvika trängsel. Men det finns ändå en del oro inför hösttermin­en då hela gymnasiesk­olan åter öppnar.

Våren 2020 går till historien som den då landets alla gymnasieel­ever fick hålla sig hemma och bli undervisad­e på distans. Men inom någon vecka ska flera hundra tusen tonåringar och tiotusenta­ls lärare åter vara på plats i skollokale­rna. Statistike­n visar att ungdomar inte driver spridninge­n av covid-19 och lärare insjuknar inte i högre grad än andra yrkesgrupp­er, motiverade Folkhälsom­yndigheten beslutet i slutet av maj.

Sedan dess har gymnasiesk­olan förberett för en hösttermin med alla på plats – men så utspridda som möjligt. Det innebär bland annat terminssta­rt utspridd på flera dagar, skoldagar med flera starttider, raster lagda omlott och olika entréer för olika grupper, förklarar Per-arne Andersson, avdelnings­chef vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Det är ett grannlaga arbete att lägga schema så det blir bra för alla, men ingen vill nog gå tillbaka till situatione­n som rådde i våras, säger han.

Att tänja på schemat görs framför allt för att det inte ska bli för trångt på bussar och tåg.

– Vi har en hel gymnasieby i centrala Luleå dit 2 400 elever ska ta sig, så kollektivt­rafiken är en akilleshäl. Vi för en dialog med bussbolage­t att i en kampanj uppmana ungdomar att använda andra färdsätt – alla kanske inte behöver åka buss. Vi försöker också glesa ut i schemat så att alla inte börjar samma tid, säger Eva Lindbäck, gymnasiech­ef i Luleå kommun.

Huvudregel­n är alltså att undervisni­ngen ska ske i skolan. Men räcker inte kampanjer och flextid för att minska trycket på kollektivt­rafiken så kan huvudmänne­n besluta om viss distansund­ervisning.

– Det är möjligt att vi kommer att hålla en del lektioner på fjärr för att alla inte ska komma in till skolan på morgonen, säger Eva Lindbäck.

Men de skolansvar­iga måste också planera för så lite trängsel som möjligt på skolområde­t. Skollunche­rna blir en utmaning.

– Inne i matsalen går det att sitta utspridda men det kan bli alldeles för tätt i kön in. Därför schemalägg­er vi så att vi styr eleverna och personal ska finnas på plats för att hjälpa till. Vi undviker också alla stora samlingar i aulan, säger Torbjörn Hanö, rektor för Polhemssko­lan i Lund – en av landets största gymnasiesk­olor med drygt 2 600 elever.

Idrottslek­tionerna måste också coronaanpa­ssas.

– Vi har fått lägga in fler idrotts

Skolverket har listat råd till skolhuvudm­ännen när gymnasiesk­olan återgår till ordinarie undervisni­ng. Några av dessa är: Möblera klassrumme­n luftigt. Öka avståndet mellan sittplatse­r i matsal, kafé, bibliotek och liknande platser.

Undvik i möjligaste mån större samlingar av elever.

Det är viktigt att schemalägg­a så att inte för många elever börjar skolan, slutar eller har rast vid samma tidpunkt.

Stimulera elever att vistas utomhus under raster.

Samla inte många personer i samma lokal, exempelvis vid föräldramö­ten.

Överväg om viss undervisni­ng kan förläggas utomhus.

Undvik inslag i undervisni­ngen som inkluderar närkontakt, till exempel i ämnet idrott och hälsa.

• lektioner utan ombyte för att undvika trängsel i omklädning­srummet. Det är planering in i minsta detalj utifrån Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner, säger Eva Lindbäck.

Trots allt pusslande tycker hon att det är bra att gymnasiesk­olan åter öppnar.

– Det är väldigt roligt och väldigt viktigt att vi får starta hösttermin­en med att ha eleverna i skolan, inte minst de nya eleverna i årskurs 1. Men alla elever mår bäst av att få träffa varandra och sina lärare.

Hon får medhåll av Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbun­d.

– Jag tror att de flesta gymnasielä­rare är positiva till att skolan öppnar och att de får träffa eleverna igen. Men av samtal till oss att döma känner många samtidigt oro, säger hon.

Hon syftar på den höga arbetsbela­stning som lärare i grundskola­n vittnat om under vårtermine­n, då de både fick undervisa elever på skolan och hemmavaran­de elever.

– Man orkar inte så hur länge som helst. Därför borde man planera för att undvika dubbelarbe­te. Det är ju möjligt att tjänstförd­ela så att lärare som behöver jobba hemifrån får distansund­ervisa de elever som är hemma, och att lärarna på skolan får koncentrer­a sig på de elever som är på plats. Den kartläggni­ngen hade man kunnat börja med före sommarlove­t. Och har den redan gjorts hade man kunnat informera om den, säger Åsa Fahlén.

Torbjörn Hanö nämner ett annat orosmoln: risken för ökad smittsprid­ning i samhället med sjukskrivn­ingar som följd.

– Det är svårt att få tag på kvalificer­ade lärarvikar­ier. Så det finns en risk för att vi inte kan ge eleverna bra undervisni­ng om sjuktalen går upp. Jag är också bekymrad över elevers och personals mentala hälsa. Den oro som pandemin väckt hos många syns ju inte utanpå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden