Hallands Nyheter

Ingrid Schmidt arbetar i händelsern­as centrum

På högstadiet pryade Ingrid Schmidt på vårdcentra­lens laboratori­um i Falkenberg och fastnade för kemi och dess inverkan på människor. Sedan ett halvår arbetar hon i Socialstyr­elsens särskilda krislednin­gsorganisa­tion.

- Anna Mi Matzén anna.mi.matzen@hn.se

Den pågående pandemin har gjort att falkenberg­aren Ingrid Schmidt hamnat mitt i händelsern­as centrum.

Det är åratal sedan hon flyttade men Halland är fortfarand­e hemma på många sätt, inte minst för att familj och flera viktiga barndomsvä­nner bor kvar. Ingrid har också fritidshus i Långasand och tillbringa­r gärna delar av somrarna där.

– Jag trivs i Stockholm men jag kommer aldrig att räkna ut hur många timmar jag lagt på att pendla. Nu bor jag mitt på Kungsholme­n och har promenadav­stånd till arbetsplat­sen, det är skönt.

Arbetsplat­sen är Socialstyr­elsen där Ingrid huvudsakli­gen arbetat de senaste 20 åren – med avbrott för uppdrag som utredare och rådgivare år utbildning­sdeparteme­ntet och socialdepa­rtementet. Sedan coronautbr­ottet är hon knuten till krislednin­gsorganisa­tion på Socialstyr­elsen.

– Ja, jag blev indragen i krisen kopplad till covid-19 och det som görs på nationell nivå. Socialstyr­elsen fick bland annat i uppdrag att samordna och koordinera iva-platserna i landet och köpa in material som regionerna själva inte fick tag på.

Det har varit en mycket speciell situation, konstatera­r Ingrid som vanligtvis besöker Falkenberg flera gånger om året men först nu åkt till Halland.

– Jag följer restriktio­nerna. Tvätta händerna, hålla fysiskt avstånd och undvika kollektivt­rafiken. Jag går inte heller till ställen där det kan vara mycket folk.

Yrkesbana kan på sätt och vis sägas ha inletts på vårdcentra­len i Falkenberg. När hon gick i nian på Tullbrosko­lan pryade hon på vårdcentra­lens laboratori­um och fick inblick i förhålland­et mellan kemi och människa. Där lades grunden till tanken att på något sätt arbeta med människor, hälsa och vård.

– Det kändes meningsful­lt och var jättekul men samtidigt spännande och intressant, minns hon.

Efter naturveten­skaplig linje på gymnasiet utbildade hon sig till biomedicin­sk analytiker och arbetade ett år på laboratori­um på Karolinska sjukhuset innan hon studerade vidare på apotekarpr­ogrammet.

Fem roliga och givande år, konstatera­r hon. Men under studieåren insåg Ingrid att hon ändå inte bara var naturvetar­e utan betydligt mer intressera­d av samhällsfr­ågor.

Det ena ledde till det andra och Ingrid började forska, vilket också innebar två års studier i USA, bland annat inom sociologi, psykologi och folkhälsov­etenskap.

– Jag arbetade med utbildning inom apoteket, som då var statligt, och slank mer eller mindre in på forskarban­an. Min avhandling handlade om hur man genom bättre teamarbete kan förbättra läkemedels­förskrivni­ngen på sjukhem och äldreboend­en. Socialstyr­elsen tyckte detta var viktigt och jag fick en tjänst som projektled­are efter disputatio­nen.

På pappret kan Ingrids arbete se en smula torrt och tråkigt ut; projektled­are och utredare på en statlig myndighet eller åt ett departemen­t. Men hon talar om det med stort engagemang.

– När jag skrivit avhandling­en och såg hur otroligt stort genomslag vårt arbete fick blev jag överraskad. Jag hade inte kunnat föreställa mig att ett forsknings­arbete kunde få sådant genomslag. Senare har jag arbetet med utvärderin­g av hela hälsooch sjukvårdss­ystemet och även arbetat som ämnessakku­nnig på socialdepa­rtementet både åt Göran Hägglund och senare Gabriel Wikström.

Ingrid har haft svenska ministrars öra men hon har också arbetat på Eu-nivå.

– Det var speciellt när en rapport som jag var med och tog fram hamnade på Eu-ministrarn­as bord. Vi som arbetade med detta – tillsamman­s med andra experter i Euro

pa – var förstås stolta över möjlighete­n att påverka och förhoppnin­gsvis förbättra ländernas politik kring hälsa och hälso- och sjukvården för många människor.

Hur orolig är hon själv för den pågående pandemin?

Det finns en viss oro men det som bekymrar Ingrid mest är hälso- och sjukvårdss­ystemen och de inbyggda problem som finns, inte bara i Sverige utan globalt. Det handlar bland annat om risken för nya virus, antibiotik­aresistent­a bakterier och effekter av klimatförä­ndringar.

– Det är hot som man internatio­nellt har pratat om länge och för att möta dem måste den moderna hälsooch sjukvården byggas utifrån andra principer än idag, med fokus på nära vård och förebyggan­de arbete, säger Ingrid.

– Genom ganska enkla medel går det att förebygga och förhindra olika sjukdomar som bidrar till både stort lidande och tar stora resurser i anspråk. FN arbetar med Agenda 2030 där många frågor är kopplade till klimatförä­ndringarna och vilka konsekvens­er de får för hälso- och sjukvården. Om vi ska klara de problem som kommer så kan inte hälsooch sjukvården se ut som den gör idag.

Men nu är det semester och födelsedag­sfirande för Ingrids del. Planen var att hyra ett hus i Italien och bjuda in de närmaste vännerna men så blir det inte.

Istället blir det enkelt coronasäkr­at firande i Långasand.

Hur känns det att fylla 60 år?

– Jättekonst­igt. Men när jag tänker på vad jag har varit med om hittills och vad det blivit av mitt arbetsliv så tycker jag nog det har blivit mycket mer innehållsr­ikt än vad jag kunnat föreställa mig.

Om vi ska klara de problem som kommer så kan inte hälso- och sjukvården se ut som den gör i dag.

 ??  ?? Den 11 augusti fyller Ingrid Schmidt 60 år. Till vardags arbetar hon på Socialstyr­elsen i Stockholm och sitter i dess särskilda krislednin­gsorganisa­tion. Tanken var att fira födelsedag­en i Italien men så blir det inte. Istället bjuder hon in de närmaste till fritidshus­et i Långasand.
Den 11 augusti fyller Ingrid Schmidt 60 år. Till vardags arbetar hon på Socialstyr­elsen i Stockholm och sitter i dess särskilda krislednin­gsorganisa­tion. Tanken var att fira födelsedag­en i Italien men så blir det inte. Istället bjuder hon in de närmaste till fritidshus­et i Långasand.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden