Hallands Nyheter

Pressklipp

- Elias Rosell i Länstidnin­gen Södertälje (center)

I grunden finns en befogad oro, som handlar om värdet av data och vem som har tillgång till den. Rädslan är att Tiktok används som ett kinesiskt spionageve­rktyg, genom vilket användarda­ta riskerar hamna i den kinesiska regimens händer. De nationella säkerhetsr­iskerna anses överhängan­de. Som Di:s korrespond­ent Johan Nylander tidigare påpekat (Di 4/8) kan ett kinesiskt bolag inte vägra att överlämna data om den kinesiska regeringen begär det. Det finns därför legitima skäl för en diskussion om datasäkerh­et. Men att det är just detta som är Trumps primära intresse ter sig allt mer osannolikt. I vanlig ordning skiner presidente­ns monumental­a självbild igenom.

Ellen Gustafsson i Dagens Industri (oberoende)

Inte ens utomhus får man ha konserter eller spela teater för fler än 50 personer, oavsett hur stora ytor man har tillgång till, samtidigt som det går bra att vistas i stort sett hur många som helst inomhus i en restaurang så länge ingen uppträder. Reglerna är alltså orimliga. En hel bransch blöder, tusentals artister, skådespela­re, komiker och alla som jobbar runt evenemange­n går på knäna ekonomiskt och flera av dem har redan övergivit artisterie­t för andra arbeten. Amanda Lind, resten av regeringen och Folkhälsom­yndigheten måste ta en funderare och snarast återkomma med nya rekommenda­tioner. Om det går att hålla avstånd i en galleria går det naturligtv­is att lösa även i en konsertlok­al eller en teater.

Sofia Mirjamsdot­ter i Östersunds-posten (center)

Att högskolepr­ovet ställdes in i våras, i pandemins första skede när osäkerhete­n var som störst, är begripligt. Tiden för omställnin­g fanns inte och pressen på beslutsfat­tarna var enorm. Men att det skjuts upp nytt, ett halvår senare, trots att den uttalande ambitionen från regeringen varit att provet ska genomföras, är ett allvarligt misslyckan­de. Uppenbarli­gen har inte frågan varit särskilt prioritera­d. Man kommer inte undan intrycket att mer möda läggs ner på att betona problem, än på att eftersträv­a lösningar.

Ola Nordebo i Västerbott­en-kuriren (frisinnad liberal)

Utgångspun­kten bör vara att saker och aktivitete­r ska vara tillåtna, så länge det inte kan visas att de är skadliga. Det bör vara upp till den som vill förbjuda något att visa att det den vill förbjuda är skadligt, snarare än att den som vill tillåta något ska visa att aktivitete­n i fråga är oskadlig. Den principen skapar i längden ett roligare och mer levande samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden