Hallands Nyheter

Nya protester i Beirut: ”Krossa regeringen”

Två ministrar har avgått – men i Libanon kokar vreden fortfarand­e. Utanför parlamente­t i Beirut har demonstran­ter drabbat samman med säkerhetss­tyrkor.

- Anna Hansson/tt Ivar Andersen/tt

Lördagens våldsamhet­er i Beirut fortsatte på söndagen när demonstran­ter konfronter­ade säkerhetss­tyrkor vid parlaments­byggnaden.

– Vi vill krossa och döda regeringen. De gav oss varken jobb eller rättighete­r, säger en 19-årig arbetslös demonstran­t. Tv-bilder visar hur tusentals har samlats i den libanesisk­a huvudstade­n.

Landet var redan tidigare hårt drabbat av politisk och ekonomisk kris, vilken förvärrats under coronapand­emin. För många var tisdagens katastrofa­la explosion i Beiruts hamn droppen som fick bägaren att rinna över.

I lördags gick tiotusenta­ls ut på

Beiruts gator för att visa sitt missnöje med landets politiker. Hundratals personer skadades när demonstran­ter drabbade samman med säkerhetss­tyrkor, och en polis omkom i samband med kravallern­a.

Tidigare under söndagen ledde Frankrikes president Emmanuel Macron en digital konferens för att organisera nödhjälp till landet. Bland deltagarna återfanns tungviktar­e som USA:S president Donald Trump, Brasiliens president Jair Bolsonaro och Imf-chefen Kristalina Georgieva. Från svensk sida deltog statsminis­ter Stefan Löfven.

”Sverige har redan under de första dagarna efter explosione­rna ordnat stöd till det libanesisk­a folket i form av hjälpsändn­ing,

Informatio­nsminister Manal Abdel-samad var den första ministern som avgick efter explosione­n.

insatspers­onal från MSB och akut bistånd via Svenska Röda Korset”, säger statsminis­tern i en skriftlig kommentar till TT.

Ett digert arbete stundar, enligt Löfven.

”Behoven i Libanon är fortsatt mycket stora och återhämtni­ngen kommer att ta tid. Internatio­nellt stöd kommer att behövas för att stödja en långsiktig demokratis­k och fredlig utveckling i Libanon. Inte minst visar de senaste dagarnas protester behovet av omfattande strukturel­la reformer i Libanon.”

Libanons informatio­nsminister Manal Abdel-samad har meddelat att hon avgår som en följd av explosione­n i Beiruts hamn.

”Efter den enorma Beirutkata­strofen meddelar jag min avgång från regeringen”, säger hon i ett uttalande, enligt lokala medier.

Även miljöminis­tern Damianos Kattar lämnar sin post, rapportera­r al-jazira.

Patriarken och ledaren för Liba

nons kristna maronitisk­a kyrka Beshara al-rai stämmer in i kören av upprörda röster.

– Det är nödvändigt, av aktsamhet för libanesern­as känslor och det enorma ansvaret som krävs, att hela regeringen avgår eftersom den är oförmögen att få det här landet att gå framåt, säger han.

Libanons premiärmin­ister Hassan Diab har flaggat för att tidigarelä­gga landets parlaments­val för att lösa den politiska krisen.

Över 150 personer dog och tusentals skadades i tisdagens massiva explosion i Beirut.

Minst 20 personer saknas fortfarand­e men räddningsa­rbetare meddelade på söndagen att hoppet om att hitta överlevare minskar.

Explosione­n orsakades av en stor mängd ammoniumni­trat som förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckli­ga säkerhetså­tgärder.

Chefer för hamnen och tullen hävdar att de och andra tjänstemän flera gånger har varnat rättsväsen­det för faran med att förvara ammoniumni­tratet i lagerlokal­en.

Sverige har redan under de första dagarna efter explosione­rna ordnat stöd till det libanesisk­a folket.

Stefan Löfven (S),

Sveriges statsminis­ter

 ?? Bild: Felipe DANA/AP/TT ?? Demonstran­ter försöker på söndagen ta sig förbi en barriär som rests runt parlamente­t i Beirut.
Bild: Felipe DANA/AP/TT Demonstran­ter försöker på söndagen ta sig förbi en barriär som rests runt parlamente­t i Beirut.
 ??  ?? Bitte Hammargren.
Bitte Hammargren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden