Hallands Nyheter

Kika in hemma hos Hans i Grubbegård­en

Hans Börjesson i Grubbegård­en utanför Kungsäter bor lika vackert som speciellt. Känsla och äkthet är viktigt för honom. – Här känner jag att jag verkligen hör hemma.

-

Livets gång: Minimalist­isk funkis är inget för denna fritidsoch teaterpeda­gog som nu fyller 40 år. ”Livet pågår hela tiden och det bästa man kan göra är att följa med och göra det bästa av det”, säger han.

Den som stiger in i Hans Börjessons hus kan inte annat än häpna.

De rymliga ljusa rummen återspegla­r husets historia.

Äldsta delarna är troligen från tidigt 1700-tal eller kanske rent av slutet av 1600-talet, och troligtvis gjordes påbyggnade­n och en utbyggnad under 1800-talet. Här har Hans sina rötter.

– Möblerna har jag fått ta över från olika släktingar, jag har fått välja det jag har velat ha. Jag tycker att de passar bra här.

Båda våningarna har samma stil, utom rummet närmast trappan på övervåning­en som fått en modern inredning med en bekväm ny soffa, tv och tv-bänk.

Hans är utbildad fritidsped­agog och teaterpeda­gog. Nu när han fyller 40 pågår den historiska vandringsf­öreställni­ngarna ”Marias resa” i Stättared som han har regisserat. Det är teatersäll­skapet Ebbe som spelar.

– Jag älskar sången En kungens man av Björn Afzelius som föreställn­ingen Marias resa är en vidareutve­ckling av. Det har varit kul att regissera.

Något stort födelsedag­sfirande tänker Hans inte ha, utan det blir lite mindre bjudningar senare. Trots sitt stora intresse för teater och att stå på scen gillar han inte att som privatpers­on att vara i centrum.

– Konstigt nog är jag egentligen ganska blyg. Det är annat när jag har en yrkes- eller teaterroll, säger han och skrattar lite generat.

Hans är uppvuxen på en lantgård som också ligger i Grubbegård­en. Som barn hjälpte han till hemma, men insåg tidigt att lantbrukar­yrket inte var något för honom.

- Jag är opraktisk. Efter praktik på en förskola började jag i gymnasiet på barnoch fritidspro­grammet.

Även där ingick praktik, men denna gång på ett fritids:

– Det var då jag upptäckte att det passar mig bättre att arbeta med äldre barn, att inte ha en så stor vårdande roll. Efter studenten läste jag till fritidsped­agog på lärarhögsk­olan i Göteborg.

I slutet av sin pedagogutb­ildning arbetade Hans mycket med drama.

– Det är ett bra hjälpmedel för att skapa trygga barn. Man kan prata om svåra saker och de får lära att uttrycka sig. Det handlar om att förmedla.

Intresset för drama växte. Hans gick en ettårig teaterutbi­ldning på Ingesunds

Folkhögsko­la och sökte, efter att ha arbetat som fritidsped­agog några år, till Wendelsber­gs folkhögsko­las Teateroch skolscen för att också bli teaterpeda­gog.

Då hade han hunnit vara med i Marks teatergrup­p i Kinna.

– 2007 sökte jag till den tvååriga utbildning­en. Efter prover en hel helg var jag en av de 20 som valdes ut av 200 sökande. Det hände mycket då, det är mina hittills två tuffaste år. I en sådan utbildning måste man utveckla sig själv och veta att den där kroppen, det är jag. Och det är mitt verktyg. Jag var tvungen att mogna mycket som människa, jag var ofta självkriti­sk och undrade vad gör jag här? Jag tyckte att alla andra var så duktiga. Men lusten för skådespele­ri växte, och även för att regissera.

Hans skrattar mycket, är full av energi. Samtidigt finns en stor känslighet.

– Jag är mycket upp och ibland mycket ned. Med teatern vill jag nå ut, beröra, få publiken på andra tankar. Det finns så mycket gott här i världen, jag vill att folk vaknar upp och inser att livet är fantastisk­t. Samtidigt att det är viktigt att man får vara som man är ibland, inte bara glad, att det är ok, säger han.

Sedan Wendelsber­gstiden är Hans med i teaterföre­ningen Teater Utopi som haft föreställn­ingar på bland annat olika skolor.

– Just nu är verksamhet­en vilande.

Istället har Hans anlitats som regissör för teatersäll­skapet Ebbes vandringsf­öreställni­ng Marias resa som hade premiär 9 augusti och har sista föreställn­ingen 16 augusti.

Dessutom har Hans, som till vardags arbetar som fritidsped­agog på Kung Karls skola, ytterligar­e något att förmedla. Granne med hans hus ligger en lanthandel som byggdes på 1840-talet och drevs av Carl Börjesson fram till 1898.

–Inventarie­rna fick stå kvar när affären upphörde. Det ser ut som då. Jag har visningar för dem som bokar tid hos mig. Det går en vandringsl­ed nära, och Grubba lanthandel finns med på Kungsäters­bygdens hemsida för guidning och visningar. Jag har haft några besök hittills, det är lite kul.

Konstigt nog är jag egentligen ganska blyg. Det är annat när jag har en yrkes- eller teaterroll.

Hans Börjesson

 ??  ??
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Hans Börjesson som fyller 40 år tycker att livet är fantastisk­t härligt.. och svårt: ”Livet pågår hela tiden och det bästa man kan göra är att följa med och göra det bästa av det. Ta vara på det som är bra och ta vara på det svåra och bli stark.”
Bild: Dick Gillberg Hans Börjesson som fyller 40 år tycker att livet är fantastisk­t härligt.. och svårt: ”Livet pågår hela tiden och det bästa man kan göra är att följa med och göra det bästa av det. Ta vara på det som är bra och ta vara på det svåra och bli stark.”
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? I det stora huset bor Hans Börjesson, intill syns en liten del av lanthandel­n.
Bild: Dick Gillberg I det stora huset bor Hans Börjesson, intill syns en liten del av lanthandel­n.
 ??  ?? Till lanthandel­n hör också en välbevarad bostadsdel.
Till lanthandel­n hör också en välbevarad bostadsdel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden