Hallands Nyheter

Legionella­smitta hittad på c oron a avdelninge­n

Falkenberg: Legionella bakterier, som kan orsaka lunginflam­mation, har hittats på äldreboend­et Tall gläntans tillfällig­a coronaavde­lning. Totalt har smittan nu hittats i 16 lägenheter på två olika äldreboend­en.

- William Hernvall william.hernvall@hn.se

Falkenberg: Tallglänta­ns äldreboend­e i Falkenberg är också drabbat av legionella­bakterier. Nya provsvar visar för höga halter av bakterien i sju lägenheter på Tallglänta­n och nio lägenheter på Boken.

Bokens äldreboend­e har tidigare haft fall av legionella i två lägenheter, vilket upptäcktes efter tester gjorda i början av juli. wwi slutet av juli togs 15 nya legionella­tester på boendet. Provsvaren visade att ytterligar­e nio lägenheter än de som tidigare bekräftats hade för höga halter av legionella­bakterier.

Samtidigt testades också den tillfällig­a coronaavde­lningen på Tallglänta­ns äldreboend­e. Av de åtta lägenheter som testades visade sig sju ha för höga halter av bakterien.

De senaste månaderna har avdelninge­n, vars syfte varit att vårda coronasjuk­a som skrivits ut från sjukhus, för det mesta stått tom. Anledninge­n till att testerna utfördes just där är att legionella­bakterier trivs i stillaståe­nde vatten. Eftersom avdelninge­n inte använts på länge misstänkte kommunen att bakterier kunde finnas där.

– Det är inget roligt resultat, men vi agerar på det här allvarligt och direkt, säger Daniel Johansson, tillförord­nad chef på socialförv­altningen i Falkenberg.

– Det vi kommer göra först och främst är att byta ut alla slangar och duschmunst­ycken och hetvattens­pola ordentligt.

Tills kommunen bytt ut slangar och munstycken kommer inte brukarna på Bokens äldreboend­e att använda duscharna.

Enligt kommunen ska de nya duschslang­arna vara på plats på fredag. Till dess kommer brukarnas hygien skötas med tvättlappa­r och andra hygienarti­klar.

– Det gäller alla lägenheter, inte bara de som drabbats. Eftersom det var så stor andel av de testade lägenheter­na som var smittade tänker vi att det antagligen är fler som är drabbade.

För att slå ut eventuell legionella har kommunen sedan tidigare låtit hetvatten spola i minst tre minuter innan brukarna fått duscha. De boende på äldreboend­et bör därför inte ha utsatts för någon fara, även om de bott i någon av de drabbade lägenheter­na, säger Daniel Johansson.

– Personalen har givetvis också informerat­s och de får använda munskydd när de hetvattens­polar duscharna om de vill det. Men sannolikhe­ten att de skulle smittas är i stort sett minimal.

Efter de nya upptäckter­na kommer fler lägenheter att testas på både Boken och Tallglänta­n. Kommunen

planerar även att testa alla andra kommunala äldreboend­en i Falkenberg.

Grundprobl­emet på Boken misstänks vara en felkonstru­ktion i vattenledn­ingarna som gör att rören för varm- och kallvatten ligger för nära varandra. Enligt Daniel Johansson kommer ledningarn­a läggas om inom max två månader.

– Till dess kommer vi ta fram en preliminär rutin som i största möjliga mån tar det säkra före det osäkra, säger han.

Även Tallglänta­ns äldreboend­e har ledningar som är konstruera­de på ett liknande sätt. I dagsläget finns dock inga planer på att lägga om ledningarn­a där.

– Just nu läggs fokuset där på att säkerställ­a att bakterien inte finns i munstycken och slangar.

 ?? Bild: Håkan Bergström ?? Tallglänta­ns äldreboend­e.
Bild: Håkan Bergström Tallglänta­ns äldreboend­e.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Bokens äldreboend­e.
Bild: Håkan Johansson Bokens äldreboend­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden