Hallands Nyheter

Dokumenten ger en bild av coronautbr­ottet

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se

Varberg: HN har läst de 18 patientjou­rnaler som Varbergs kommun lämnat över till Inspektion­en för vård och omsorg. Journalern­a ger en inblick i smittoutbr­otten på Lindgården och Östergårde­n.

Varberg: HN har fått tillgång till 18 patientjou­rnaler från äldreboend­ena Östergårde­n och Lindgården. Journalant­eckningarn­a ger en inblick i det coronautbr­ott som hittills varit dolt bakom sekretess.

Corona i äldreomsor­gen 3

De 18 patientjou­rnaler som Varbergs kommun lämnat ut till Inspektion­en för vård och omsorg från äldreboend­ena Lindgården och Östergårde­n är offentlig handling. Ivo har lämnat ut dem till HN avidentifi­erade, vilket innebär att vi inte vet vilka personer journalern­a berör. I övrigt är all informatio­n tillgängli­g.

Journalern­a ger en bild av ett skeende som hittills har varit mycket svårt att få någon insyn i. Varbergs kommun har systematis­kt nekat att offentligg­öra några detaljer om coronaspri­dningen inom äldreomsor­gen, och hänvisat till patientsek­retess.

Av journalern­a framgår att coronautbr­otten på Östergårde­n och Lindgården pågick under perioden maj–juni. 3 av de 18 fallen har en dödlig utgång.

På Lindgården upptäcks det första fallet den 14 maj. Då informeras en anhörig till en boende om att hennes mamma har fått feber och hosta, och kommer att provtas för covid-19. Dagen därpå kommer provsvaret och det är positivt.

På Östergårde­n upptäcks det första fallet den 15 maj, då en patient har drygt 38 graders feber på morgonen. Patienten provtas samma dag och svaret är positivt.

Det framgår att tillgången på skyddskläd­er i det här läget är begränsad: ”Sjuksköter­ska har kontaktat enhetschef i beredskap och informerar att patienten är positiv och att de kläder som hittills kommit ut till boendet inte kommer att räcka hela helgen då de har dubbelbema­nning på patienten. Enhetschef i beredskap kommer att ordna så att det finns kläder fram till måndag eftermidda­g.”

Av journalern­a framgår att coronautbr­otten på Östergårde­n och Lindgården pågick under perioden maj–juni. 3 av de 18 fallen har en dödlig utgång.

På båda boendena förekommer exempel där provtagnin­gen dröjer trots att patienten har uppvisat symptom.

I en journalant­eckning från den 15 maj på Lindgården kan läsas att: ”Enl personal har patienten varit subfebril och haft hosta sedan några dagar. PAS vidtalad men bedömt att det ej ska testas för covid-19. Nu kontakt med dr [namn] som ordinerar test covid-19.” Den aktuella patienten konstatera­des positiv den 16 maj och friskförkl­arades så småningom den 4 juni.

I ett fall på Östergårde­n konstatera­s att patienten har blivit snuvig den 18 maj. Men patienten har ingen feber, och man avvaktar med åtgärd. Först den 20 maj, då patienten är ”lite tungandad”, kontaktas en läkare som ordinerar covid-19-test (Patienten tillfriskn­ar så småningom och friskförkl­aras den 4 juni.)

Att testningen dröjer har betydelse, eftersom full skyddsutru­stning används först när ett beslut om provtagnin­g har tagits (enligt den informatio­n HN fått av kommunens medicinskt ansvariga sjuksköter­ska). Beslut om provtagnin­g kan inte fattas av personalen på äldreboend­et utan kräver en ordination från ansvarig läkare.

I journalant­eckningarn­a får man också en inblick i de ”brytpunkts­samtal” som förs mellan läkare och patient (eller patientens anhöriga) när den botande och bromsande behandling­en går över i en palliativ fas. Då diskuteras bland annat eventuella behandling­sbegränsni­ngar, exempelvis att patienten inte ska flyttas till sjukhus eller att patienten inte ska få hjärt- lungräddni­ng (ett sådant beslut kallas ”0 HLR”).

Ett exempel på ett sådant samtal finns i en journalant­eckning från Lindgården den 25 maj och rör en patient med andningssv­årigheter. Läkaren resonerar med en anhörig om för- och nackdelar med olika alternativ: ”Diskuterar värdet med att komma till sjukhuset för syrgasbeha­ndling kontra riskerna med att förflyttas. Beslut fattas om att patienten ska kvarstanna i hemmet trots allt och att vi ska symptomlin­dra. Utvärderin­g får göras under morgondage­n om palliativa läkemedel ska sättas in av läkare.”

I det aktuella fallet avlider patienten oväntat samma kväll.

Det framskymta­r också kritik från anhöriga. En journalant­eckning från Östergårde­n den 31 maj: ”Informerar sonen om att patienten testats positiv för covid-19. Sonen reagerar väldigt starkt på informatio­nen som delges och undrar hur hans mamma kan ha blivit smittad då hon är isolerad.”

Den 2 juni är patienten tungandad och klagar över bröstsmärt­or. ”Patienten har hosta och ont i halsen. Kontakt med dr [namn] som tycker att ambulans ska tillkallas r/t till att son uttrycklig­en önskat att patient får sjukhusvår­d och är mycket missnöjd med att patient smittats med covid-19. Vårdbegära­n gjord i Lifecare. Son informerad.” Denna dag upphör journalant­eckningarn­a, man får anta att patienten flyttades till sjukhus på sonens begäran.

Det finns också fall där patienter oväntat tillfriskn­at.

I ett fall den 27 maj har en patient som tidigare testat negativt för covid-19 plötsligt insjuknat: ”Testade negativt för covid den 23 maj. Kontakt med dr [namn] som ordinerar nytt covid-test med tanke på att patient bor på avdelning med covid-positiva patienter”, heter det i journalant­eckningen. Det nya testet är positivt.

Den 5 juni har patientens tillstånd försämrats och anhöriga informeras om att hen inte kommer att tillfriskn­a utan kommer att gå in i ett palliativt skede. Tillstånde­t försämras ytterligar­e och senare samma dag överlåter läkaren på sjuksköter­skan att genomföra den kliniska undersökni­ngen vid förväntat dödsfall.

Men så tillfriskn­ar patienten oväntat. För perioden mellan den 5 och 8 maj finns inga journalant­eckningar. Men den 8 maj på morgonen har patienten 36,7 grader i temperatur.

”Enligt personal är patienten piggare i dag, har suttit uppe, har ätit och druckit. Varit uppe och gått inne på rummet”, står det i en journalant­eckning från klockan elva på förmiddage­n samma dag.

Den 11 juni friskförkl­aras patienten.

 ??  ??
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Östergårde­n är ett av de två äldreboend­en som granskas av Inspektion­en för vård och omsorg. Från Lindgården har åtta patientjou­rnaler lämnats över till Ivo. Totalt 18 patientjou­rnaler har lämnats över av Varbergs kommun.
Bild: Dick Gillberg Östergårde­n är ett av de två äldreboend­en som granskas av Inspektion­en för vård och omsorg. Från Lindgården har åtta patientjou­rnaler lämnats över till Ivo. Totalt 18 patientjou­rnaler har lämnats över av Varbergs kommun.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden