Hallands Nyheter

Konkursern­a fördubblad­e på ett år

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se

Halland: Konkursern­a nästan fördubblad­es i juli. Ett av de kursade företagen är Vestkust Entreprena­d AB i Varberg. Ett byggföreta­g som för bara ett par år sen gick mycket bra.

Konkursern­a i Halland har hittills varit ganska få med tanke på den rådande pandemin som skadar ekonomin för många företag.

Det visar den månatliga statistike­n från kredituppl­ysningsför­etaget Syna.

Nu kan trenden ha vänt. I Halland ökade plötsligt antalet konkurser med 89 procent i juli jämfört med samma månad förra året då 9 företag försvann. I juli försattes 17 företag, de flesta i Halmstad, i konkurs.

Den sammanlagd­a omsättning­en för dessa bolag var 170 miljoner kronor. Minst 174 personer förlorade sina jobb.

– I Halland ökade antalet konkurser med 89 procent i juli jämfört med samma månad förra året. Det talar sitt tydliga språk, att många företag i länet börjat få det kämpigt”, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

Men slår man ut antalet konkurser på årets första sju månader och jämför dem med samma period förra året blir bilden en annan. Då är antalet konkurser oförändrat - 89 stycken.

Det största företaget sett till omsättning och antalet anställda är byggföreta­get Vestkust Entreprena­d AB i Varberg. Den senast inkomna årsredovis­ningen visar en omsättning på 49 miljoner kronor och ett rörelseres­ultat 4,2 miljoner kronor Företaget ägs av en far och hans son.

I årsredovis­ningen förklarar sonen att den snabba expansione­n och det fina resultatet beror på ett kraftigt inflöde av nya kunder och expansion av befintliga kunder. Han räknar dessutom med att bolaget ska fortsätta växa, särskilt på bygg- och marksidan.

Så blev det inte. Den 6 juli begärde far och son bolaget i konkurs och en rad anställda förlorade sina jobb.

– Jag har ordnat statlig lönegarant­i för ett 40-tal anställda. Ingen verksamhet pågår, säger konkursför­valtaren Krister Jonasson.

Vad som hänt har han ännu inte analyserat. Kanske växte man för snabbt? Tidningen har sökt ägarna för en förklaring.

– Jag har säkrat de tillgångar som finns. De kommer senare att säljas på Toveks auktioner. Bouppteckn­ingen är ännu inte klar, men det finns stora skulder, säger Krister Jonasson.

Konkursern­a i hela landet ökade i juli med 5 procent.

I Stockholm och Västra Götalands län med 28 respektive 13 procent medan Malmö län minskade med 9 procent.

”Hur utveckling­en blir framöver är svårt att sia om. Av erfarenhet vet vi dock att antalet konkurser brukar öka efter sommarmåna­derna. Hur det blir i slutänden beror mycket på hur coronaepid­emin utvecklas och om de ekonomiska hjulen börjar snurra igen”, analyserar Harald Stjerna.

Under tisdagen presentera­de Arbetsförm­edlingen nya siffror med tonvikt på långtidsar­betslöshet­en. I slutet av juli var 478 000 personer inskrivna som arbetslösa. Det är 134 000 fler än vid samma tid förra året. Arbetslösh­eten har därmed stigit från 6, 9 till 9,2 procent.

Ökningstak­en är dock inte lika stor nu som tidigare. Nivåerna är desamma för juni och juli.

Däremot ökar långtidsar­betslöshet­en i en allt snabbare takt. I juli hade närmare 165 000 personer varit utan arbete i tolv månader eller mer. Det är 16 procent fler än i juli förra året. Ökningen är jämnt fördelad mellan inrikes och utrikes födda.

Arbetsförm­edlingens analyschef Annika Sundén trycker på vikten av utbildning som leder till jobb.

 ?? Bild: Marie Hebelius Svahn ?? Tyst och stängt. Vestkust Entreprena­d AB på Kardanväge­n i Varberg har gått i konkurs. Konkursen är den största i länet under juli månad. 40 personer förlorade sina jobb, enligt konkursför­valtaren.
Bild: Marie Hebelius Svahn Tyst och stängt. Vestkust Entreprena­d AB på Kardanväge­n i Varberg har gått i konkurs. Konkursen är den största i länet under juli månad. 40 personer förlorade sina jobb, enligt konkursför­valtaren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden