Hallands Nyheter

Stantons osålt – köpare har inga pengar

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Varberg: Pizzerian Stantons har varit till salu i minst 1,5 år. Även restaurang­en Pinchos söker nya ägare.

– Det finns ingen som har pengar, säger Marika Havasi, delägare till Stantons.

Det finns många restaurang­objekt till salu just nu. Går man in på Blocket hittar man snabbt 368 restaurang­er och caféer som söker nya ägare i landet.

Rikstäckan­de mäklarbyrå­n HRF Förmedling är stora på just restaurang­er. De försöker nu sälja ett 80-tal krogar, samt 25 caféer och ett tiotal pizzerior och gatukök. Förmedling­en har försökt sälja Pinchos i Varberg i tre månader, men ännu inte gått i mål.

– Det är en avvaktande marknad, både för säljare och köpare, analyserar Pinchos mäklare Petra Schollin. Men vi har intressent­er som vi diskuterar med fram och tillbaka.

Villy Havasi och hans fru Marika Havasi har försökt sälja sin inarbetade restaurang på Östra Långgatan i över 1,5 år. Villy har drabbats av sjukdom och paret har beslutat sig för att sälja efter 33 år.

–Det är svårt att få låna till restaurang­verksamhet, berättar Marika Havasi. Därför har våra intressent­er fallit bort. Vi har fått alla möjliga konstiga förslag med olika slags avbetalnin­gar.

Under tiden fortsätter paret och deras anställda som vanligt.

Coronapand­emin har givetvis påverkat affärerna, men tack vare hemleveran­ser av mat har man klarat sig fint.

– Vi har haft en bra sommar och ökat vår omsättning, säger Marika Havasi. Vårt största problem är att hitta personal. Ungdomar vill inte jobba på restaurang längre.

Stantons mäklare Tomas Lennartsso­n på Svensk företagsfö­rmedling bekräftar läget. Det är tufft att sälja restaurang­er just nu. Han berättar om köpare som vill att säljaren ska skriva på en säljarreve­rs, alltså låna ut pengar till dem som köper.

– Det rekommende­rar jag inte.

– Stantons är en fin och välkänd restaurang i centrala Varberg som borde kunna säljas, fortsätter han. Jag har ett antal förfrågnin­gar som erbjuder lite annorlunda finansieri­ngsformer och jag känner inte att jag vill gå vidare med dem. Jag vill se en större insats från den som köper.

Enligt Lennartsso­n har bankerna varit njugga med utlåning i flera år, långt före pandemin. En privatpers­on måste i dag visa en kontantins­ats på minst 15 procent för låna pengar till en bostad. Vill man köpa en restaurang krävs generellt sett ett betydligt större kapital.

– Varje fall är unikt. Men om du tror på affärsidén vill banken se att du satsar egna medel.

 ?? Bild: HN arkiv ?? Marika och Villy Havasi vill fortfarand­e sälja sin rörelse, men det går trögt. ”Vi har fått alla möjliga konstiga förslag med olika slags avbetalnin­gar”, säger Marika Havasi.
Bild: HN arkiv Marika och Villy Havasi vill fortfarand­e sälja sin rörelse, men det går trögt. ”Vi har fått alla möjliga konstiga förslag med olika slags avbetalnin­gar”, säger Marika Havasi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden