Hallands Nyheter

Bostadspri­serna tickar uppåt igen

- Olle Lindström/tt

Priserna på bostäder tickar fortsatt upp. Det är bara bostadsrät­terna i Stockholms­området som fortfarand­e lider av coronaeffe­kten.

Den senaste månaden har priserna i genomsnitt stigit med 1–2 procent på bostadsrät­ter och villor.

– Priserna fortsätter att krypa upp. Och det under stor omsättning. Det är en förvånande stor aktivitet, och det gäller alla bostadssla­gen, säger Per-arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik som står bakom siffrorna.

Under juli gjordes 8 200 bostadsrät­tsaffärer, ovanligt många för att vara lågsäsong. Det var hela 27 procent fler än samma månad i fjol. Samtidigt gjordes 17 procent fler avslut på fritidshus­marknaden, medan villaaffär­erna var åtta procent fler till antalet.

– Det är en konstig marknad, jag hade ju trott på en mer dämpad aktivitet, säger Sandegren, som spekulerar i en hemesteref­fekt samtidigt som allt hemarbete kanske satt mer fokus på boendet.

Faktum är att bostadspri­serna återigen är på historiska rekordnivå­er, något som gäller för både villor och bostadsrät­ter, som om coronakris­en, med en skenande arbetslösh­et och ett Bnp-ras som följd, aldrig existerat. Det är bara priserna på bostadsrät­ter i Stockholms­området som fortfarand­e ligger aningen under den nivå som rådde före mars och april, då covid-19 till en början satte vissa spår på bostadsmar­knaden.

I Malmöregio­nen har det varit rena prisrallyt den senaste månaden – plus fyra procent.

Efter sommaren brukar bostadsmar­knaden ta riktig fart igen. Och utan att vilja ge några prognoser talar ändå mycket för att utveckling­en fortsätter ungefär som tidigare, några andra tecken finns inte i nuläget, enligt Per-arne Sandegren.

Men ytterligar­e coronavågo­r och ännu större oro på arbetsmark­naden kan ställa de utsikterna över ända.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv ?? Ovanligt många bostadsaff­ärer mitt i sommaren.
Bild: Fredrik Sandberg/tt/arkiv Ovanligt många bostadsaff­ärer mitt i sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden