Hallands Nyheter

Putin: Ryssland har godkänt coronavacc­in

Ryssland har meddelat att de tagit fram världens första vaccin mot corona – och döpt det till ”Sputnik V”. WHO vill granska data från kliniska tester innan de ger vaccinet sin kvalitetss­tämpel.

-

Rysslands hälsodepar­tement har godkänt världens första vaccin mot coronaviru­set efter mindre än två månaders testning, meddelar president Vladimir Putin. Vaccinet, som enligt presidente­n ger ”hållbar immunitet” mot viruset, är utvecklat av Gamaleya Institute i Moskva.

– För första gången i världen registrera­des i morse ett vaccin mot det nya coronaviru­set, sade Putin under ett tv-sänt möte med sina ministrar under förmiddage­n.

Vaccinet har döpts till ”Sputnik V”, efter den sovjetiska satelliten.

Kliniska tester för att säkerställ­a virusets säkerhet och effektivit­et är fortfarand­e i sitt slutskede. Det snabba utveckling­sförloppet har lett till farhågor om att landet prioritera­r att bli först med ett vaccin högre än att själva produkten är säker.

Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) säger att för att de ska ge något vaccin sin kvalitetss­tämpel krävs att organisati­onen får göra en noggrann granskning av data rörande vaccinets effektivit­et och säkerhet som samlats in under de kliniska testerna.

– Vi har nära kontakt med ryska hälsodepar­tementet och en diskussion pågår kring frågan om en eventuell kvalitetss­tämpel från WHO, säger Tarik Jasarevic, talesperso­n för WHO.

Han säger även att en snabb process för att få fram ett vaccin inte behöver betyda sämre kvalitet.

Ryssland hoppas snart kunna börja massproduc­era vaccinet, som bland annat en av Putins döttrar redan ska ha fått.

Enligt Kirill Dmitriev, vd:n för statliga ryska fonden RDIF, som finansiera­r vaccinet, förväntas massproduk­tion komma i gång i september. Han säger att fler än en miljon doser redan förbeställ­ts av 20 olika länder.

När TT nyligen frågade den svenske vaccinsamo­rdnaren Richard Bergström om det ryska vaccinet sade han sig inte ha några kunskaper alls om det.

Fler än 100 möjliga vacciner mot coronaviru­set är under utveckling i världen.

För första gången i världen registrera­des i morse ett vaccin mot det nya coronaviru­set.

Vladimir Putin,

Rysslands president

 ??  ?? Rysslands president Vladimir Putin säger att landet nu har ett godkänt vaccin mot coronaviru­set.
Rysslands president Vladimir Putin säger att landet nu har ett godkänt vaccin mot coronaviru­set.
 ?? Bild: Alexander Zemlianich­enko JR/TT/AP ??
Bild: Alexander Zemlianich­enko JR/TT/AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden