Hallands Nyheter

Fler än 20 miljoner smittade av coronaviru­set

- Gustav Sjöholm/tt

Antalet människor som har bekräftats smittade av det nya coronaviru­set i världen har nu passerat 20 miljoner. – Anledninge­n till att vi är i den här situatione­n är komplex, delvis beror det på västs arrogans, säger epidemiolo­gen Marylouise Mclaws.

Ytterligar­e en dyster milstolpe i coronapand­emin har passerats, när antalet bekräftade fall räknas till över 20 miljoner, enligt amerikansk­a Johns Hopkins University sammanräkn­ing.

– Det riktiga talet är mycket högre, många länder har inte testkapaci­tet. Och även om de har det så är det inte säkert att de kan analysera resultaten snabbt. Många länder rapportera­r in låga tal per miljon invånare. De länderna kan ha dålig övervaknin­g och testande, eller så har de tur, säger Marylouise Mclaws och fortsätter:

– Det är väldigt dystert.

Hon är professor i epidemiolo­gi vid University of New South Wales i Australien, och sitter i WHO:S expertpane­l för covid-19.

Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) utlyste ett internatio­nellt nödläge mot den nya coronaviru­set den 30 januari, då 8 200 fall bekräftats smittade, drygt hälften då i provinsen Hubei i Kina, med Wuhan som centrum. Utanför Kina var det då färre än 100 bekräftade fall.

– Det var upp till medlemslän­derna att agera omedelbart, inte att vänta på att WHO skulle utlysa en pandemi. Världen hade tid och ett juridiskt ansvar att förbereda sig på ett nödläge, säger Marylouise Mclaws.

Hon tycker att flera av världens länder inte tog situatione­n på allvar, och att västvärlde­n betedde sig arrogant i tron om att en pandemi inte kunde drabba dem.

– Jag tror att de länder som agerat speciellt bra är de som haft erfarenhet av mers och sars som insåg att även om man svarade med drakoniska åtgärder, så var det rätt åtgärder för att förhindra samhällspr­idning.

Däribland kan nämnas Nya Zeeland och Sydkorea, som lyckats begränsa spridandet. Andra länder – som Tyskland och Österrike, tycker hon har lyckats att trycka ned kurvan.

Samtidigt fanns en del länder – enligt Mclaws bland annat USA, Storbritan­nien, Ryssland och Sverige – som agerat annorlunda.

– Det var flera länder som lekte med tanken på flockimmun­itet, det lekandet var inte vetenskapl­igt. Man gjorde ett grundlöst antagande att om folk exponerade­s så skulle de vara skyddade från att smittas igen, säger hon.

Folkhälsom­yndigheten har konsekvent nekat till att flockimmun­itet är ett mål med Sveriges sätt att hantera pandemin här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden