Hallands Nyheter

Hur får barnen en bra relation till mat?

-

Hej Stina!

Jag tycker att det lätt kan bli laddat och tjatigt när det kommer till barn och mat. Hur pratar man med barn om mat och kost utan att påverka dem till att få ett dåligt förhålland­e till vad de stoppar i sig? Det blir så lätt att man lägger in värderinga­r i vad som är bra och dåligt att äta, men samtidigt vill jag lära mina barn vad som faktiskt är nyttigt och vad som är skräpmat – utan att det ska bli laddat. Tacksam för råd kring detta!

Hej KA!

Vilken spännande och aktuell fråga du ställer. Det här med mat och kost engagerar verkligen. Som psykolog saknar jag helt kompetens att uttala mig kring vad som är nyttigt mat och vad som är skräpmat. För vägledning i det kan man kontakta en dietist. Men det är inte riktigt det du frågar om. Du vill att dina barn ska få ett sunt och avslappnat förhålland­e till mat. Så jag lyfter några psykologis­ka vinklar.

Det är värt att tänka på barns förhålland­e till mat i vår samtid – som är extremt upptagen av olika kostråd och hälsosamma livsstilar. En psykologis­k del i den upptagenhe­ten handlar nog om att vi människor så gärna vill tro att det finns sätt att leva som bromsar åldrandet, hindrar döden och optimerar alla våra prestation­er. Självklart finns det mer eller mindre hälsosamma sätt att leva. Samtidigt kan vi alla ändå drabbas av svåra sjukdomar oavsett sund kost och vanor eller inte.

Vad jag vill få fram är att det finns en allmän ängslighet kring kost som de flesta vuxna förhåller sig till. Därför behöver man som förälder ha klart för sig vilket förhålland­e man själv har till mat och kost. Vidare är det bra att tänka till om ens eget förhållnin­gssätt spiller över på barnet? Barn gör ju som bekant som vi gör, inte prompt som vi säger. Med detta sagt vill jag INTE påstå att ätstörning­ar orsakas av föräldrar, jag hoppas att det är tydligt. Ätstörning­ar har många komplexa orsaker och beskrivs inte i detta svar. Jag hoppas det är kristallkl­art. Med det sagt:

Bästa sättet att motverka dåligt förhålland­e till mat hos barn är att se till att som förälder själv ha ett avslappnat förhålland­e. En annan motverkan är att tänka till kring matsituati­oner. Gör mat och måltider till något positivt i familjen? Försök att undvika krav, tjat och klagomål när ni sitter ner och ska äta. Att ställa för höga krav, tjata och klaga är i stor mängd inte nyttigare än att varje dag äta största menyn på valfritt gatukök – vågar jag påstå utan att vara kostexpert.

Ställ fram nyttiga saker och låt barnen tycka till om vad ni ska äta. Måltider är i de flesta kulturer ett viktigt tillfälle för samvaro, närhet och njutning. Arbeta på att ha så mycket som möjligt av det. Det är så att säga psykologis­k hälsokost. Försök att tona ner vikten av bordsskick och att sitta kvar länge och vara artig till förmån för att lyssna och samtala om dagen och livet. Tänk på att många barn är mycket känsliga för textur, okända smaker och blandninga­r. Det kan för dem vara ett överkrav att smaka på allt som står framdukat och variera sin kost. För en del barn handlar det om faser, andra har det som en del i hur det fungerar. Värt att komma ihåg är att de flesta barn utvecklas fysiskt fint trots att de inte älskar all nyttig mat.

Jag hoppas du får med något matnyttigt av detta svar.

Vad jag vill få fram är att det finns en allmän ängslighet kring kost som de flesta vuxna förhåller sig till.

 ?? Arkivbild: Maria Sbytova ??
Arkivbild: Maria Sbytova
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden