Hallands Nyheter

”Hockeyförb­undet stod för det största sveket”

- Marie Carlsson/tt

I sommar i P1 ger Emma Eliasson sin bild av bråket med den tidigare förbundska­ptenen Leif Boork, som gjorde att hon slutade som hockeyspel­are bara 28 år gammal.

– Jag blottade mig, kritiserad­e ledaren. Och ledningens reaktion på den allvarliga kritik som 14 spelare i landslaget tagit sig tid och mod att formulera var att vi kunde acceptera läget och ledarskape­t – eller lämna landslaget, säger hon.

I sommarprat­et beskriver Emma Eliasson tillvaron som hockeyspel­are på damsidan. En stor del av programmet handlar även om bråket med den tidigare förbundska­ptenen Leif Boork.

Eliasson säger att Boork till en början kom in ”med positiv energi till damhockeyn”. Men därefter började det enligt Eliasson ”att halta”.

Hon, tillsamman­s med 13 andra i landslaget, kontaktade Svenska ishockeyfö­rbundet för att få till ett möte för att framföra kritik mot ledarskape­t – något de inte erbjöds.

I stället skickade spelarna ett mejl med kritik mot Leif Boork, och alla regler som förbundska­ptenen satt upp.

– Vi bad inte om högre lön, bara om högre mänskligt värde, säger hon.

Kritiken ledde aldrig till något möte – och Eliasson förlorade plötsligt sin plats i landslaget.

– Det där mejlet och den kritiken ledde aldrig till någon verklig förändring, vi fick aldrig vårt möte och återkoppli­ngen var i princip obefintlig. Däremot har många av tjejerna berättat för mig att de en efter en blev uppringda av Svenska Ishockeyfö­rbundet.

– Jag klandrar dem inte för att de valde att stanna kvar i landslaget inför OS i Pyeongchan­g. För min del kom aldrig något samtal från vare sig tränare eller förbund, men via media fick jag veta att jag inte längre fanns med i landslagst­ruppen.

Boork fick ta emot kritik för att Eliasson inte längre fanns med i landslaget men stod fast vid sitt beslut. Eliasson, som spelade i Luleå, avslutade karriären 2017.

Boork kommentera­de då stjärnans avsked från hockeyn:

– Jag tycker inte mina beslut ska kopplas till vad de (Eliasson plus två andra spelare som valde att avsluta karriären) gör. För mig har inte någon av de tre tjejerna varit aktuella inför den här säsongen, sade han då till TT.

Förbundsor­dföranden Anders Larsson sade i samband med petningen av Eliasson och diskussion­en som blossade upp kring spelarnas kritik 2016 att ”Boork har vårt fulla förtroende.”. Eliasson fortsätter i sommar i P1: – Visst smärtar det att jag förlorade några av mina närmsta vänner när vi gick olika vägar i konflikten med landslagsl­edningen. Det kom emellan oss och jag saknar det vi hade, säger hon och fortsätter:

– Men det handlar inte om att vi inte stod enade. Det handlade inte om Boork och Eliasson. För min del var det Svenska hockeyförb­undet som stod för det största sveket. Som svek oss när vi stod som mest sårbara med det där brevet i handen. De som genom åren nekat oss möten och inte tagit vår kritik på allvar när vi har ifrågasatt landslagsk­läder i herrmodell­er, proteinbar­er med utgånget datum eller Finlandsfä­rja i stället för flyg.

 ?? Bild: Jessica Gow/tt/arkiv ?? Emma Eliasson sommarprat­ade i går.
Bild: Jessica Gow/tt/arkiv Emma Eliasson sommarprat­ade i går.
 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Dåvarande förbundska­pten Leif Boork i samtal med Emma Eliasson under OS i Sotji 2014.
Bild: Claudio Bresciani/tt Dåvarande förbundska­pten Leif Boork i samtal med Emma Eliasson under OS i Sotji 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden